Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egykori szovjet gyakorlótéren dolgoznak a tűzszerészek

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2012. július 30. 15:12

Úgy tűnik, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáinak hosszú távra kell berendezkedniük a győri laktanyában, hiszen az egykori szovjet gyakorlótéren folyó munkálatoknak még nincsen vége, napról napra kerülnek elő újabb robbanószerkezetek a földből.

A tűzszerészekhez közel egy éve érkezett az első bejelentés, hogy a Győrben folyó nagyszabású ipari beruházáshoz kapcsolódó építkezés során robbanótestek kerültek elő a föld mélyéről. Eleinte időszakosan, a bejelentéseknek megfelelően végezték munkájukat a katonák, majd a terület szennyezettsége miatt június 11-től már egy kihelyezett tűzszerész csoportot telepítettek a helyőrségbe. A tűzszerészek számára az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred biztosít szállást és ellátást a munkavégzés idejére.

1595939426
Az elmúlt héten meglátogatta a katonákat Szilágyi Zsolt alezredes, a tűzszerész és hadihajós megbízott parancsnoka is. Mint elmondta: nagyon sok üres hüvely került eddig elő, de számos éles robbanószerkezetet is találtak már a tűzszerészek. Az előkerült szerkezeteket a tűzszerészek osztályozzák. Az egyik csoportba tartoznak az úgynevezett nem robbanótestek – szaknyelven az NRT-k –, amelyek nagyrészt katonai harcanyagból visszamaradt, robbanóanyagot nem tartalmazó „fémdarabok". Ezeket egy ideiglenes tárolóban gyűjtik Sződligeten. A földből előkerült robbanótesteket pedig heti rendszerességgel semmisítik meg. A munka nehézségét – a terület nagysága és mélysége mellett – az adja, hogy minden egyes fémdarabot meg kell vizsgálni, nehogy éles szerkezet maradjon az NRT-k között.

Az egykori szovjet gyakorlótéren talált gyalogsági lőszerek, tüzérségi lövedékek, aknavető gránátok és kézigránátok között néhány érdekesség is a felszínre került. Bukta Balázs főhadnagy, vezető tűzszerész elmondta:a szovjet eszközök mellett kerültek már elő második világháborús magyar eszközök is. Ezek közül is kiemelendő az 1936-ban rendszeresített 36M Vécsey-kézigránát, amelyet érzékenysége és veszélyessége miatt nem lehet szállítani, ezért a helyszínen meg kell semmisíteni.

A főhadnagy hozzátette: a győri építkezésen eddig talált anyagok nyolcvan százaléka NRT volt.