Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz géppel köszöntik a százéves orosz légierőt

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 30. 14:08

Augusztus 11–12-én nagyszabású repülőnappal ünnepli századik születésnapját az orosz légierő. A Zsukovszkij repülőtéren tartandó fesztiválon több mint 110 repülőgép és helikopter fogja köszönteni a jeles évfordulót ünneplő légierőt. A hírt Vlagyimir Drik ezredes, a légierő képviselője jelentette be.

Augusztus 10–12. között a Moszkva melletti repülőtéren két légi bemutatót is rendeznek. „A világ repülésének legendái" néven futó programban az első és a második világháborúban alkalmazott, helyreállított repülőgépek szerepelnek, míg a másik, „Közös égbolt" nevet viselő repülő bemutatón az orosz légierő harci repülőgépei és helikopterei fogják megmutatni magukat.

A dinamikus programot hat Szu–25 típusú csatarepülőgép áthúzása nyitja, amelyek az orosz zászló színeit festik az égre füstölőik segítségével, majd Szu–25, MiG–29 és Szu–27 típusú repülőgépekből álló, „100"-as számot formázó kötelék repül el a közönség előtt.

A fesztivál során az orosz légierő és a DOSZAF pilótái, valamint a Nagy-Britanniából, Olaszországból, Törökországból, Franciaországból, Lengyelországból, Finnországból és Lettországból érkező kötelékek fogják bemutatni az egyéni- és kötelék műrepülés szépségét.

A rendezvényen a már említett három típus mellett az érdeklődők láthatják többek között a Szu–34, MiG–31, Jak–130, Tu–160, Tu–95, Tu–22, An–124, An–22, Il–76, An–140, L–410, Tu–134 típusú repülőgépeket éppúgy, mint az orosz ötödik generációs vadászrepülőgépet, a PAK FA-t.

Az orosz kötelékeket az „Orosz Lovagok", a „Fecskék" és a Mi–28N típusú helikopterekkel repülő „Berkuti" – „Aranysasok" csoportok képviselik a fesztiválon.

</p>