Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közelharc – kézitusa két csoportban

Szöveg: Hársfalvi József őrnagy |  2009. november 19. 14:52

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj rendkívüli figyelmet fordít a személyi állomány fizikai erőnléte, illetve erejének szakszerű fejlesztésére, hiszen alaprendeltetéséből és karakterisztikájából adódóan az átlagosnál gyakrabban fordulhat elő ezen képességek alkalmazása.

Éppen ezért a zászlóalj differenciált képzése keretén belül 2009. november 17-19. közötti időszakban, 3 napos katonai közelharc- kézitusa módszertani foglalkozás került végrehajtásra az alakulatnál. A módszertani foglalkozások megtartására Ruszin Romulusz alezredes a zászlóalj parancsnoka az MH Központi Kiképző Bázis Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani Részleg állományát kérte fel, hiszen Õk képviselik azt a szakmai tudást, amely alkalmas az ismeretek egységesítésére és a konstans képesség elérésre a zászlóalj teljes harcoló állományánál.

A kiképzők:

– Dr. Eleki Zoltán alezredes (HM HKF kiemelt testnevelő főtiszt);

– Molnár Károly őrnagy, részlegvezető;

– Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes (kézitusa szakértő);

– Zagyva Sándor hadnagy (beosztott tiszt, testnevelő tiszt);

– Tar Tamás őrmester (kiképző tiszthelyettes).

A 3 nap programja a következő elemeket tartalmazta:

– alapok, ütő- és rugóiskola, támadó- és védő technikák

– esések, zuhanások tompítása

– késhasználat alapjai,

– földreviteli technikák; gurulások, földharc

– fegyvermegtartás, fogásokból történő szabadulás.

A foglalkozásokat alapvetően kettő csoportban hajtották végre, ahol a „parancsnoki" csoport (tisztek, tiszthelyettesek) az elsajátítandó mozgásanyag módszertanát tanulták, illetve a „legénységi" csoport, akik a végrehajtói szint feladatait gyakorolták.

A mostani foglalkozás csak a kezdete a jövőbeni együttműködésnek, hiszen a módszertani foglalkozások jövőre legalább négy alkalommal fogják frissíteni az állomány szakmai ismereteit, illetve kettő alkalommal tervezzük két hetes intenzív képzés keretében az állomány felkészítését, annak érdekében, hogy egy év múlva több száz közelharc-kézitusa alapképességet elért, bevethető katonát legyen képes az alakulat felmutatni.