Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/12.

2009. november 19. 14:49
PUBLICISZTIKA

    Tűzvonalban

      Bosznia felett repülve az amerikai Hercules fedélzetén, láthattam a lenti a torkolattüzeket, de arról csak a személyzetnek volt információja, hogy vajon egymást lövik-e éppen a harcolók, vagy valamelyik fegyver minket keres.

NAGYVILÁG

    Szélárnyékban

      Az elmúlt egy esztendőben a terrorizmus világának számos jelenségéről olvashattak magazinunk cikksorozatában. Kevés szó esett azonban Magyarország terrorfenyegetettségéről, ezért beszélgetésünket most ennek a témának szenteltük.

    Segélyek és esélyek

      Az Európai Unió aktív részese a kongói békefolyamatnak. Ezt bizonyítja az a két szakértői misszió – az EUSEC és az EUPOL – amely jelen van az országban. Az EUSEC a hadsereg, az EUPOL a rendőrség irányában fejti ki tevékenységét.

    A közös gyerek

      Európai Védelmi Ügynökség – az angolul legtöbbször EDA (European Defence Agency) rövidítéssel emlegetett három szó az Európai Unió fiatal, mindössze ötéves szervezetét jelöli. Az EDA azonban már eddigi tevékenysége alapján is jelentős eredményeket mondhat magáénak. Fontos stratégiai programja, az európai technológiai és ipari bázis (EDTIB) fejlesztésének lényege szintén három szóban foglalható össze: képességalapú, kompetens, valamint versenyképes.

HADAK ÚTJÁN

    Hunyadi János

      A magyar történelem egyik legkitűnőbb hadvezére, Hunyadi János tüneményes életpályát futott be. Ezzel együtt, vajmi keveset tudunk az oszmán török hatalom ellen vívott harcok Európában is népszerű hősének, Magyarország hajdani kormányzójának (1446–1453) a származásáról sőt, születésének idejéről is.

    A szabadságharc fegyverei

      Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során számos megoldhatatlannak tűnő problémával kellett szembenéznie a politikai és a katonai vezetésnek, amelyek többségét sikeresen kezelték. Ezek közül is kiemelkedett a hadsereg felfegyverzésének a problémája, amelynek megoldása volt talán a legnagyobb ’48-as csoda.

    Az utolsó menet

      Európa, 1989. Alig húsz év telt el, és sok mindent kell felidéznünk. Mi is történt itthon és határainkon túl? Közép- és Kelet-Európában egyre másra dőltek meg békés körülmények között a kommunista rezsimek; békés átmenetként zajlott le a hatalom átadása Magyarországon is. A rendszerváltás decembere, és az azt követő hónapok hatalmi harcai Romániában azonban véres összecsapásokba torkollottak; a diktatúrával szembeni elégedetlenség jeleként éppen úgy, mint a forradalmi célok beteljesületlen voltának következményeként.

SEREGSZEMLE

    A királynék városa

      Ahol régen a magyar királynék koronáját őrizték, ott most a légteret őrzik. Fejünk felett látszólag kaotikusan repülnek a gépek, holott ezek rendje igen szigorúan szabályozott. Ennek fontossága főleg 2001. szeptember 11-e után került a figyelem középpontjába. Az égbolt olyan, akár egy lyukas sajt, ahol a lyukak a légifolyosók, amelyekben jó előre elkészített terv szerint közlekednek a repülőgépek. A kijelölt felelősségi légtérben ezt a rendet őrzi a veszprémi légtérellenőrző ezred.

    Távolbalátók

      Az év minden napján, a nap huszonnégy órájában figyelik a légteret, hatósugarukban gyakorlatilag semmi sem történhet a tudtuk nélkül: ők a Magyar Köztársaság és a NATO egyesített légterének őrzői, a Magyar Honvédség radarszázadai.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    Harmincból egy

      A tanfolyamra harmincan jelentkeztek, de a felvételire már csak húszan érkeztek meg. Közülük négyen kiestek a fizikai felmérésen, a tizenhat megfelelt jelentkezőből pedig csak öten maradtak az egyhónapos kiképzés végéig. Ám közülük is csak egy valaki felelt meg minden kritériumnak a „végső elszámolásnál", így egyedül az ő zubbonyának ujját díszítheti a „Rohamlövész" kivarró.

    Égiháború

      Légi harc és csapásmérés, korai riasztás és légi irányítás, teljes körű légvédelem és keresztkiszolgálás: októberben tíz napig „légi háború dúlt" Magyarországon.
      Október 5–15. között zajlott ugyanis hazánkban a Lion Effort 2009, magyar–svéd (mintegy négyszáz katona bevonásával végrehajtott) harcászati gyakorlat, melyen megfigyelői státuszban a horvát légierő képviselői is részt vettek.

    Száll(ít)unk rendelkezésére!

      Nem véletlen, hogy a logisztika napjainkban már tudomány, s annak eredményeit, vívmányait a hadseregek háborús körülmények között is sikeresen alkalmazzák. Nincs ez másként a Magyar Honvédségben sem: elég, ha belegondolunk, hogy a magyar katonák napjainkban három földrész tizenhárom országában teljesítenek szolgálatot.

HÁTORSZÁG

    Hegyvidéki gyűlés

      A katonai újságírókat összefogó, legnagyobb európai szervezet, az European Military Press Association (EMPA), idén Ausztriában rendezte meg szokásos évi konferenciáját. A házigazda haderejének legérdekesebb elemeit mutatta be a csaknem száz megjelent vendégnek.

    Jütlandi játszma

      A DREADNOUGHT vízre bocsátásával valóságos csatahajó-építési láz vette kezdetét. Drámai fegyverkezési verseny bontakozott ki Nagy-Britannia és Németország között, s borítékolható volt, hogy a két rivális temérdek pénzért épített csupa ágyú úszó erődjei előbb-utóbb szembe kerülnek egymással.

    Rakétapárbaj

      John J. Pershing és Mihail Gorbacsov. A két, egymástól időben és térben egyaránt távol álló személyiség között nehéz bármiféle kapcsolódási pontot találni. Egy azért mégis akad. A szovjet pártfőtitkár sokat tett az első világháborús amerikai expedíciós erőket vezető tábornokról elnevezett közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták (illetve azok szovjet megfelelői) leszereléséért.

    Városvadászat

      Rakétapajzs? Lenne miért: a lakott területek elleni ballisztikus rakétatámadások története már több mint hat évtizedre nyúlik vissza.

    Európai ernyő

      Barack Obama elnök választási kampányának egyik fontos ígérete volt az Európába telepítendő, interkontinentális ballisztikus rakéták elleni rakétavédelmi rendszer felülvizsgálata.

    Kíváncsi sógorok

      Az EMPA-kongresszus látogatói testközelből ismerkedhettek meg egy ártatlan kinézetű, aprócska, de teljes értékű légi járműként üzemelő helikopterrel, a Schiebel Camcopter S–100-assal.

    Vadászból áldozat

      „A könnyelműség és a szenvedély tett tönkre" – írta az Osztrák–Magyar Monarchia legsikeresebb kémvadásza, egyben az orosz hírszerzés legfontosabb ügynöke, Alfred Redl, közvetlenül öngyilkossága előtt. Ügyét a császári és királyi titkosszolgálat emberei megpróbálták eltussolni, de egy rámenős riporter keresztülhúzta számításaikat.

    Naplótöredék

      Nem volt még nézettségi index a húsz évvel ezelőtti „királyi televízióban", de biztosra vehető, a decemberi romániai események, a magyar véráldozatokkal is járó forradalom tudósításai vezették a toplistát. Egy ország kelt akkoriban a honvédelmi tárca szóvivőjének a Magyar Televízió reggeli műsorában mondott híreire, kommentárjaira. Keleti György naplótöredéke idézi fel az eseményeket.

    Csillagosok, katonák

      AKijev, a hajdani Szovjetunión belüli Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosa, is kiérdemelte a Hős Város büszke címet. Múzeumot is kapott, amelyet a város kiemelkedő pontján, a történelmi Kijevi Barlangkolostor (Pecserszka Lavra) szomszédságában hoztak létre.

    A disznófejű

      A németek már a második világháború elejére kifejlesztették a PZ III-as páncélost, amely alul hat futógörgővel rendelkezett, és forgótoronnyal építették. Ám hamar kiderült, hogy az alkalmazott öven milliméter átmérőjű löveg páncéltörő ereje gyenge, különösen a keleti fronton. Merész ötlettől vezérelve a tervezők ekkor úgy döntöttek: elhagyják a forgótornyot és helyébe páncélozottan beépítettek egy 75 milliméteres páncéltörő ágyút.

    Úgy ment, ahogy jött

      A 20. század első felében használt magyar katonai zászlók alaktanilag lényegében semmit nem változtak 1848 óta, ám egyes jelképeik Trianon után teljesen más értelmet nyertek. Talán ez is volt az oka annak, hogy az alábbiakban bemutatandó 1938M. magyar királyi honvéd lovassági zászló (hasonlóan az előző részben megismert 1869M. magyar királyi honvéd gyalogsági zászlóhoz) a történelmi zászlók közé csak a rendszerváltást követően került be, tehát nem kapott helyet az 1985-ös alapsorban.

    Jutalomjáték

      Kötelékrepülés megtekintése, „szárazföldi ejtőernyőzés", fegyvermustra és légierős időutazás. A magazinunkban a nyáron zajlott Vár-játék elnevezésű fejtörő szerencsés nyertesei október 22-én maradandó élményt nyújtó látogatást tettek az ország második legnagyobb helyőrségében.

    A tündérek vára

      Minden várnak létezik egy valóságos története, amelyet legendák szőnek át. Nincs ez másként a Boldogkőváralja nevű község feletti, ovális alakú andezit-tufa hegy tetején magasba emelkedő Boldogkő vára esetében sem – a Zempléni-hegység nyugati peremén, Szerencstől 25 kilométerre.