Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendületben a légi járművek gyártása

Szöveg: JETfly |  2009. november 19. 13:52

A Szuhoj cég megkezdte a védelmi minisztériummal ez év augusztusában aláírt szerződésben foglaltak szerinti munkálatokat, a Szu-35Sz típusú, többcélú vadászrepülőgépek gyártására. Az első sorozatban gyártott vadászrepülőgépek összeszerelése 2010-ben kezdődhet meg.

A Gagarin nevét viselő repülőgépgyárban jelenleg a Szu-35 vadászrepülőgépek sorozatgyártásához szükséges eszközök, tartozékok elkészítése folyik. Mindezek mellett a Szuhoj már szerződéseket kötött külső beszállító cégekkel is, amelyek különböző szerkezeti elemeket és berendezéseket fognak gyártani.

Az előzetes tervek szerint az orosz védelmi minisztérium 2015-ig 48 darab „4++" generációs, Szu-35 típusú repülőgépet állít hadrendbe. Korábban már napvilágot látott, hogy Líbia szívesen vásárolna a típusból, amelyre nem kevesebb, mint egymilliárd dollárt áldoznának.

Zajlik az Alligátor tesztje

Várhatóan 2010-ben fejeződik be a Ka-52 „Alligátor" típusú

helikopter állami tesztprogramja, majd a tervek szerint két évre rá, 2012-ben az orosz légierő megkapja az első sorozatban gyártott helikoptereket. A hírt az „Oroszország Helikopterei" holding vezérigazgatója, Andrej Sibitov jelentette be. Elmondása szerint a helikopter tesztjének fő részét az orosz védelmi minisztériummal együttműködve végzik.

Sibitov elmondta azt is, hogy a Ka-52 és Mi-28 típusok részt vesznek az India által 22 harci helikopter beszerzésére kiírt tenderen.

Az első, Alligátor megrendelésre szóló exportszerződést várhatóan a sorozatgyártás megkezdése előtt 2011-2012-ben aláírhatják.

Az állami megrendelések keretében az orosz hadsereg 2012-ig 30 darab Ka-52 „Alligátor" típusú helikoptert kell, hogy kapjon.

Oroszország 170 darab helikoptert szállít Afrikába és a Közel-Keletre

Az „Oroszország Helikopterei" holding 2009-2010-ben közel-keleti és észak-afrikai megrendelői számára 50 darab Mi-17 típusú

helikoptert szállít. A hírt a Dubai Airshow 2009 nemzetközi kiállításon jelentette be a cég vezérigazgatója. 2015-ig a két régióba további 100-120 helikoptert szállít az orosz cég. A cég vezérigazgatójának számításai szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában több mint 600 darab orosz helikoptert üzemeltetnek, köztük olyan országokban, mint Irak, Afganisztán és Pakisztán.

Nemrégen került napvilágra az a hír, miszerint ezen helikopterek javítását, szervizelését egy, az Egyesült Arab Emírségekben létrehozott közös vállalkozás, az „International RotorCraft Services" fogja végezni, amelynek egyik tagja az „Oroszország Helikopterei" holding, míg másik résztvevője az arab „Airfright Aviation „ cég. Az első időszakban a közös vállalkozás évente 20-50 helikopter kiszolgálását fogja elvégezni.