Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékosok találkozása Szent Borbálával

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. november 19. 16:16

Három megye tartalékos szervezetének képviselői látogattak el az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez és tájékozódtak az egység munkájáról. A vendégek megismerhették az alakulat múltját, jelenét, a katonák napjainkban végzett munkáját és természetesen az ezredhez kötődő egyéb hagyományokat.

A három megyéből érkező MATASZ tagokat Andor Tamás őrnagy, az ezred kommunikációs tisztje fogadta. Az ezred parancsnoka Varga László dandártábornok nevében is köszöntötte a vendégeket. A tartalékosok a látogatás első részében az ezredről, annak elhelyezéséről, a helyőrség történetéről, szervezeti felépítéséről, létszám helyzetéről és feladataikról kaptak tájékoztatást. A legnagyobb érdeklődést az éleslövészetekről vetített videót váltotta ki.

Ezt követően bemutatásra került a múlt; a múzeumban feldolgozott történelem egy része. A vendégek a Csapatművelődési Otthon termeiben megtekintették ez ezred és jogelődjének, valamint a megszűnt légvédelmi rakéta és tüzér alakulatoknak a történetét és a tőlük származó eszközöket, dokumentumokat.

1595893558
A CSMO melletti ezred technikai parkban láthatók az elmúlt évtizedek tüzér és légvédelmi rakéta eszközei.

Az ezrednél folyamatosan készítik fel a katonákat feladataik ellátására és ezt a felkészítést korszerű számítógépek, szimulációs eszközök biztosítják. Ahhoz, hogy valaki elérje, hogy éleslövészetre kimehessen egy külföldi lőtérre, részt vegyen egy rakéta indításban, nagyon sokat kell teljesítenie. Itt lehetőség van rá, hogy minden mozdulatot begyakoroljanak, megszerezzék a kellő felkészültséget, rutint. A vendégek elismeréssel szóltak a látottakról és a katonák felkészültségéről.

A látogatás programjában újra a hagyományok bemutatása következett, amikor a vendégek Szent Borbála emlékszobát nézhették meg. Az emlékszobában Mordényi Endre nyugállományú tüzér százados ismertette a Szent történetét, aki közismerten a tűzzel foglalkozók és ezért egyben a tüzérek védőszentje. Mikor a szobrot 1942-ben a Magyar Királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapród Iskola, a pécsi Zsolnay Porcelángyártól Nagyváradon megkapta, Mordényi százados is ott volt – mint növendék.

1595893558
 

A szobrot a II. világháborúban a tüzérek állandóan magukkal vitték, de az utolsó nagy áttelepülés során figyelmetlenségből Borbálát egy kovács udvarán hagyták. A rendszerváltást követően kezdtek a volt tüzér iskola tanulói a jelképeik után kutatni és eljutottak a kovács otthonába, ahol megtalálták a szobrot. Hosszas alkudozás után a katonák visszakaphatták Szent Borbála szobrát és most a laktanyában, az utód szervezetnél őrzik ezt az ereklyét. Az iskola zászlajával már nem voltak ilyen szerencsések A zászlót a menekülő tüzérek Németországba vitték, de ott nyoma veszett. Nemrégiben az egyik támogatójuk elkészíttette a zászló eredetijének a hiteles másolatát amit szintén az emlékszobában, Szent Borbála mellett őriznek.

A másik emlékszoba Kőrösi Sándor főhadnagyról kapta az elnevezést. Kőrösi tüzér főhadnagy az 1956-os eseményekben tűnt fel és az utcai harcok során halt meg. Ebben az emlékszobában neki és a többi tözér társának állítottak emléket. A történelemben résztvevő Mordényi Endre elevenítette fel, azokat az ’56-os eseményeket, ahol a tüzér iskola egykori tanulói vállaltak szerepet. A laktanyai látogatás az emlékszobai koszorúzással zárult.

1595893558