Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A megfelelő egészségügyi támogatás a szövetség képességeit növeli”

Szöveg: Szûcs László<br /> |  2009. november 19. 16:33

Hivatalosan is megkezdte működését a NATO által Magyarországon elsőként akkreditált nemzetközi katonai szervezet, a HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO Centre of Excellence for Military Medicine – NATO MILMED COE).

Beiktatási ünnepséget rendeztek november 19-én a HM Katona-egészségügyi
Kiválósági Központban, a NATO által Magyarországon elsőként akkreditált
nemzetközi katonai szervezetnél.

A rendezvényre meghívást kapott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is, akinek azonban – az Európai Uniós állam-, és kormányfői tanácskozás miatt – le kellett mondani délutáni programját, s a tervezettnél korábban visszarepülnie Brüsszelbe.

1595893559
Az ünnepségen dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Karlheinz Viereck altábornagy, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság kiképzési törzsfőnök helyettese – akiket katonai tiszteletadással fogadtak a kiválósági központ épülete előtt –, és dr. Németh András orvos dandártábornok, az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka vett részt.

A rendezvény a kiválósági központ munkájában résztvevő nemzetek zászlóinak behozatalával kezdődött, majd Szekeres Imre mondott köszöntőt. A honvédelmi miniszter kiemelte: jelentős esemény a Magyar Honvédség számára a kiválósági központ átadása. A központ megalakulása azt mutatja, hogy a NATO fontos lépést tett előre, s új távlatok nyílnak a szövetségen belüli együttműködésre.

– A NATO kiválósági központok magas tudományos színvonalukkal mintát nyújtanak a szövetség egésze számára. A Magyar Honvédség, a magyar katona-egészségügy elismerésének tekintjük, hogy Budapesten a mai nappal létrejött a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja – mondta Szekeres Imre, hozzátéve: a budapesti a tizenkilencedik NATO kiválósági központ, ugyanakkor az első és egyetlen az egészségügy területén. A magyar katona-egészségügy méltán elismert a szövetségen belül. Nem véletlen, hogy éppen a magyar fővárosban jött létre ez az intézmény. A központhoz a magyarok mellett már öt tagállam – Németország, Olaszország, Hollandia, Csehország és Románia – csatlakozott.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarország rendkívül aktív szerepet játszik a szövetségen belül a

1595893559
többnemzeti együttműködés előmozdításában, melynek lényege, hogy a résztvevő nemzetek olyan képességekre tesznek szert, amilyenre egyedül, önerőből nem lennének képesek.

– Napjainkra az egészségügy a katonai műveletek egyik legfontosabb tényezője lett. Bármely műveleti területen szolgálatot teljesítő katonának ugyanolyan színvonalú ellátást kell biztosítani, mint amilyet odahaza kap. Ez a központ végzi majd a NATO egészségügyi egységeinek kiképzését és szakértőket biztosít a NATO gyakorlatok egészségügyi tervezéséhez – mondta Szekeres Imre, majd kiemelte: ahhoz, hogy a nemzetek együtt tudjanak dolgozni, közös szabályokra, doktrinákra, koncepciókra van szükség. Ezeknek a kidolgozása a központ tevékenységének másik nagyon fontos területe lesz. A központ harmadik feladata pedig annak az együttműködésnek az előmozdítása, amely segíti az együttműködési akadályok felszámolását.

A honvédelmi miniszter ezt követően arról beszélt, hogy a NATO a 2002-es prágai csúcson indította el a szövetség transzformációját, egy hosszútávra tervezett megújulási folyamatot. Idén áprilisban, a szövetség fennállásának hatvanadik évfordulóján pedig arról határoztak, hogy szükség van új stratégiai koncepcióra. Hiszen az átalakulásnak az a lényege, hogy a szövetség képes legyen megfelelni a 21. század kihívásainak.

1595893560
A magyar honvédelmi miniszter után felszólaló Karlheinz Viereck altábornagy ünnepi beszédében hangsúlyozta: a NATO átalakulása nemcsak azért fontos, mert a szövetség hatékonyságát erősíti, hanem azért is, mert a katonák felkészítésének színvonalát növeli. Éppen ezért a katona-egészségügyi kiválósági központ az átalakítás egyik legfontosabb eszköze, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a képzés és az oktatás színvonalát emelni lehessen. Emellett pedig valós lehetőséget biztosít arra, hogy a doktrinák kidolgozását segítse.

– A központ fenntartható katona-egészségügyi támogatást nyújt. Azok, akik az egészség helyreállításában részt vesznek, nagyon fontos tevékenységet végeznek. A megfelelő egészségügyi támogatás a szövetség képességeit növeli, így megfelelő műveleteket tud végezni – fogalmazott az altábornagy, majd arról beszélt, hogy a kiválósági központ a kölcsönös katona-egészségügyi támogatást biztosítja. A központ munkája kulcsfontosságú, hogy a missziós területeken megfelelő egészségügyi ellátását lehessen biztosítani a katonáknak.

Viereck altábornagy beszéde után átadta a NATO zászlóját dr. Kopcsó István orvos ezredesnek, a HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatójának. A lobogó meglengetése után Kopcsó ezredes elmondta: most nem katonatisztként és igazgatóként, hanem egy olyan emberként szeretne az elmúlt időszakra visszatekinteni, aki az utóbbi két évben a Magyar Honvédség és a honvéd egészségügy egyedülálló programján dolgozott, s ez a program a mai nappal, a NATO zászló átvételével valósággá vált.

1595893560

A kiválósági központ igazgatója hozzátette: a szervezet előtt álló feladatok miatt nem lesz sok idő az ünneplésre.

– A mai naptól a központ készen áll arra, hogy valóra váltsa küldetését és misszióját, miszerint a NATO egészségügyi transzformációjának egyik motorja és központi szereplője legyen. Örömmel jelenthetem, hogy feladatunk teljesítéséhez minden eszközrendszer a birtokunkban áll – mondta Kopcsó ezredes, majd hozzátette: bízik benne, hogy a központ munkájában résztvevő hat nemzethez a közeljövőben újak is csatlakoznak.

A budapesti székhelyű HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központot alapos előkészítő munka után a NATO legfőbb egészségügyi szerve, a Katona-egészségügyi Szolgálatfőnökök tanácsa hivatalos támogatásával a honvédelmi miniszter alapította meg 2008. november 1-jén. A NATO akkreditációhoz szükséges minősítő értékelést idén júniusban végezte el a Szövetségi Transzformációs Parancsnokság. A NATO Katonai Bizottsága augusztusban hivatalosan is támogatta a kiválósági központ NATO minősítését, s ezt követően az Észak-atlanti Tanács október 12-én akkreditálta és aktiválta a kiválósági központot.

1595893560
 

1595893560
 

1595893560
 

1595893561
 

1595893561
 

Fotó: Tóth László