Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a küldetésorientált vezetés

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2023. december 15. 14:14

A küldetésorientált vezetésről (mission command) tartott előadást Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese december 14-én a Kiss Károly Hadtudományi Klub „Mindenki Hadtudománya” elnevezésű rendezvénysorozat részeként a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A hadtudományi klub tagjait és a megjelent vendégeket Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese köszöntötte.

2023_12_mindenki_hadtudomanya_nagygabor (1)

Az előadáson megtudtuk: a küldetésorientált vezetés egészen a napóleoni háborúkig vezethető vissza, ugyanis a franciák elsöprő győzelme ráébresztette a poroszokat, hogy sürgősen át kell alakítaniuk a vezetésüket. A parancskövető poroszok nem tudtak időben reagálni a rögtönzött francia akcióra, itt beigazolódott, hogy a legtöbb helyzetben előnyös a decentralizált vezetés. „Láthatjuk, hogy a poroszok nem mertek önálló döntéseket hozni, az okozta a vesztüket, hogy a hibás utasításokat ugyan felismerték, de nem merték ezt jelezni, vagy ezt korrigálva a helyes manővert végrehajtani” – mondta Hajnal István ezredes.

A „mission command” megvalósításakor először a decentralizált vezetést kell létrehozni. A legfontosabb elem a világos parancsnoki szándék, vagyis minden parancsnoknak tisztában kel lennie, hogy mi a fő cél és hogyan lehet azt teljesíteni. Ha ez megvalósul, akkor megjelenik a nagyfokú cselekvési szándék, amely egy sokkal gyorsabb és precízebb feladatvégrehajtást eredményez. A következő nélkülözhetetlen összetevő a bizalom, hiszen a parancsnokoknak bízniuk kell beosztottjaikban, mivel önálló döntéseket kell meghozniuk. Ugyanekkor a parancsnokoknak vállalniuk kell a hiba kockázatát, mivel az egyén szabadságával megnő a hibalehetőségek száma is.

2023_12_mindenki_hadtudomanya_nagygabor (10)

Hajnal ezredes elmondta: a vezetési mód kialakításához először a „sürgősségi érzésnek” kell kialakulnia, ahol vezetőnek és beosztottjainak egyszerre van igénye az azonnali cselekvésre. Továbbá elengedhetetlen az együttműködés, amely során a kulcsfontosságú személyeket győzik meg a feladat fontosságáról. A vezetési szintek csak akkor tudnak együttműködni, ha megfelelő kommunikációval mindenki számára eljut a feladat lényege és végrehajtási módja.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a Magyar Honvédségben a haderőmodernizáció miatt érdemes lenne bevezetni az önállóságot biztosító vezetési módot, hiszen a digitális kor és az új haditechnikai eszközök már magasan képzett katonákat követelnek, akik képesek éles helyzetekben önálló döntéseket hozni. „A Magyar Honvédségben zajló gyors technikai fejlődés más gondolkodású katonákat igényel, akik érzékenyek a fejlődésre, motiváltak és kreatívan állnak hozzá a feladathoz” – fogalmazott az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese, hozzátéve: a katonákat csak hiteles vezetők képesek motiválni, akikre szakmai szemmel felnéznek, ugyanis csak így épülhet ki a bizalom, ami a közös, sikeres munka kulcsa. Hajnal ezredes továbbá kiemelte: az alapvető feltételek mellett fontos, hogy a küldetésorientált vezetés bevezetését segítené, ha a módszert nemcsak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanítanák, hanem már a középfokú oktatásban, a kadétokkal is megismertetnék az elméletet.

2023_12_mindenki_hadtudomanya_nagygabor (26)

Az előadást követően, a Kiss Károly Hadtudományi Klub negyvenéves évfordulója alkalmából elismerő oklevelet vett át Kajári Ferenc altábornagy, Hajnal István ezredes és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár parancsnoka.