Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2013. március

2013. március 11. 13:48

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

A polihisztor térképész

1595950580
A magyar katonai térképészek tiszteletreméltó elődjükként tartják számon felsőszopori Tóth Ágoston Rafael honvéd ezredest, a szakterület egyik legjelentősebb hazai alakját, egyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tehetséges katonai vezetőjét, akinek törekvései túlléptek az önálló magyar katonai térképészet megteremtésén: pályafutása során a honi kartográfia fejlődése és külföldi elismertsége érdekében is munkálkodott.

HADERŐ

A hivatás szépsége

Kazai Barna ezredes, főiskola-parancsnok legendás mondása – miszerint „lehet hó, lehet fagy, de a katona mindig találja meg a katonaélet szépségét" – végigkísérte Fodor Lajos egykori főiskolai növendék életútját. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárával utolsó munkanapján tekintettünk vissza pályafutására.

A tapasztalatra építve

A minisztériumi ranglétrát végigjárva, 17 év jogi és államigazgatási gyakorlattal a háta mögött lett dr. Dankó István a Honvédelmi Minisztérium (HM) új közigazgatási államtitkára. Minisztériumi pályafutása 1996-ban vette kezdetét a HM Jogi és Igazgatási Főosztály nemzetközi és hadijogi osztályán.

Előtérben a háttér

Egy professzionális repülőbemutató nézőközönsége igazi élménydömpinget kap: reggeltől estig mindig történik valami a földön és a levegőben egyaránt. Azt azonban csak kevesen ismerik, hogy az airshow előtt, alatt és utána mi zajlik a kulisszák mögött. Dr. Orosz Zoltán altábornagyot, a repülőnap szervezőbizottságának társelnökét, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét e „titkokról" kérdeztük.

NAGYVILÁG

Radar

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette: lemondanak az Északi-sarkkörön túl építendő katonai repülőtér tervéről. Az eredeti elképzelések szerint Novaja Zemlja területén, a 71. szélességi fokon, a világ legészakibb katonai repülőterén MiG–31BM nagy hatótávolságú, szuperszonikus elfogó vadászgépeket állomásoztattak volna.

Missziós hírek

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hamarosan befejezi afganisztáni fejlesztési projektjeit, valamint hat és fél éven át tartó misszióját, de előtte még – utolsó alkalommal – összesen hatszázötven, egyebek mellett lisztet, cukrot, teát és étolajat tartalmazó élelmiszercsomagot osztott ki felelősségi területén, Baghlán tartományban.

Csapatmunka

Immár az MH 86. Szolnok Helikopterbázis szállítóhelikopter-zászlóalj parancsnoka, Szabó Miklós alezredes is alaposan megismerte az afganisztáni Shindand repülőterének porát, amerikai étkezdéjének monoton választékát és a hadműveleti terület feletti repülések állandó idegfeszültségét. A shindandi magyar Mi–17 Air Advisory Team parancsnokát visszaérkezésük után kérdeztük a tapasztalatokról.

PRT-KRÓNIKA

A jövő kezdete

Feszült biztonsági helyzet, új fegyverzet és felszerelés, természeti és bányakatasztrófa, váratlan krízishelyzet és felkészülés a „transitionra": az MH PRT-11 váltása csaknem minden átélt, ami műveleti területen érhet egy kontingenst.

Békés átmenet

Hivatalos ISAF-megfogalmazásban transition és reintegráció, vagyis a biztonság szavatolásának fokozatos afgán kézbe adása, a közigazgatási rendszer felépítésének támogatása, valamint a békefolyamathoz csatlakozó volt ellenállók társadalmi beilleszkedésének segítése: az MH PRT 12. kontingense az alaprendeltetése mellett e feladatrendszer jegyében látta el szolgálatát.

SEREGSZEMLE

Februárban történt

A harceljárások alapvető fogásait, az úgynevezett drilleket gyakorolta a napokban az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens 2. váltásának állománya az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Tűzerő

Idei kiképzési évük első lőgyakorlatát hajtották végre Táborfalván az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj kijelölt alegységei. A könnyű vegyes zászlóaljnál három manőveralegység – három gyorsreagálású lövésszázad van. Őket támogatják a nehézfegyveres harctámogató század felderítő, aknavető, páncéltörő és műszaki szakaszai. Az aknavetősök adják a lövésszázadok tűztámogatását; ennek megfelelően ez a szakasz is felkészül az idei évre ütemezett lövész-harcfeladatok támogatására.

Tábori Posta

Közel 150 település csaknem 500 ezer lakosának életét érinti a 2012. december 25-én életbe lépett új, az ivóvizet, annak is az arzéntartalmát érintő szigorúbb európai uniós irányelv. A honvédelmi tárca magyar hadiipari kutatás-fejlesztési, gyártási megoldással segít az egészséges ivóvizet nélkülöző polgároknak.  

Kapuőrök

Március végén kezdi meg szolgálatát Afganisztán „égi kapujában", a Kabuli Nemzetközi Repülőtéren (KAIA) a magyar őr- és biztosító kontingens második váltása. A mintegy kétszázharminc fős alegység alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóaljára épül, tervezett parancsnoka Apáti Zoltán ezredes.

HADITECHNIKA

A Griff karmai

A felderítési és a csapásmérési képesség XXI. századi elveinek felel meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 1. „Puma" harcászati repülőszázadának „acél- és kompozitparipája", a Saab JAS–39EBS HU Gripen vadászbombázó repülőgép is. Összeállításunkban e Griff-típus fegyverzetét mutatjuk be, hatótávolság és feladat szerint.

Világszínvonal

Különleges körülmények közepette végzett különleges feladatok ellátásához, értelemszerűen, különleges katonákra, felszerelésre és fegyverzetre van szükség. Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj szerencsére rendelkezik kiválóan felkészített katonákkal, a huszonegyedik századi hadviselés követelményeinek megfelelő felszereléssel és fegyverzettel is.

HÁTORSZÁG

Évtizedek pengeélen

Kevés katonának adatik meg, hogy annak a laktanyának a kapuján, amelyen első beosztását elfoglalandó, ifjú hadnagyként lépett be először, több évtized után ezredesként, az alakulat parancsnokaként távozzon. Láng László nyugállományú ezredesnek megadta a sors ezt a lehetőséget, sőt még többet is.

Hazatérés

Bár a német hadvezetés a 2. hadsereg újjászervezését akarta – emellett további csapatokat is követelt Magyarországtól –, végül mégis sikerült elérni, hogy a Donhoz vezényelt, s az ott vívott harcokban helytállt seregtestek maradványai hazatérhessenek.

Hősök voltak

Méltó kiállítással tisztelegnek a doni harcokban elesett hősök emléke előtt Kecskeméten. A városból és annak környékéről származó katonák a 37. és a 7. gyalogezred kötelékében vettek részt a harcokban. Korabeli fényképekből, egyenruhákból, zászlókból. tábori postán küldött levelekből és filmhíradókból állított össze kiállítást a doni áttörés 70. évfordulójának emlékére Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa.

Majdnem 6260 ugrás…

„Nem tudom szavakkal megfogalmazni, mit jelent számomra az ejtőernyőzés. Én ebben éltem és élek a mai napig. Az ugrás nekem olyan volt, mint a levegővétel." Simon László nyugállományú alezredes, egykori ejtőernyős szolgálatfőnök 6259 ugrás után akasztotta szó szerint szögre a sisakot.

Példakép

1978. május 26. délutánja. Ideghasító szirénázással száguld a katonai mentőautó a szolnoki kórház irányába, megborzongó kíváncsisággal kapják utána fejüket az út menti kiskertekben dolgozgatók. Valami történt a repülőtéren!

Akiknek térkép a táj

Csaták, hadműveletek sorsát döntheti el az, hogy a szembenálló felek közül ki ismeri jobban az adott helyszínt vagy terepszakaszt. Nem véletlenül állította tehát az emberiség a hadviselés szolgálatába a topográfiát és az azzal szorosan összefüggő kartográfiát, hasonlóan sok más tudományághoz.

Közérdekű

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka felhívást tett közzé, amely szerint 2013. április 26-ig lehet jelentkezni a XXV. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamra (XXV. IMOC). A tanfolyamra 2013. június 3. és 2013. június 21. között kerül sor a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban.