Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös amerikai-orosz radarbázis Azerbajdzsánban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 7. 6:15

Amerika már “megfontolásra érdemesnek” tartja az orosz ajánlatot, hogy a két ország közösen használjon egy azerbajdzsáni radarbázist. Moszkva már 2007-ben felvetette ezt az elképzelést, de az akkori amerikai kormányzat nem fogadta el az ajánlatot. Szerdán fellőtték az amerikai rakétavédelmi program kísérleti kémműholdját.

“Megfontolásra érdemesnek" mondta Rose Gottemoeller amerikai külügyi államtitkár-helyettes azt az orosz ajánlatot, hogy a két ország közösen használjon egy azerbajdzsáni radarbázist.

Az azerbajdzsáni támaszpont közös használatának felajánlásával az orosz vezetés azt akarta elérni, hogy az Egyesült Államok mondjon le az európai rakétavédelmi rendszer keretében Csehországba telepítendő, korszerű radar megépítéséről. A radar és az ehhez tartozó, Lengyelországba szánt elfogó rakéták telepítését a Bush-kormányzat azzal indokolta, hogy így ki lehetne védeni egy esetleges iráni rakétatámadást. Moszkva viszont attól tart, hogy az új eszközök valójában az orosz atomfegyverzet ütőerejét csökkentenék.

A rakétavédelmi rendszer telepítése a Bush-kormányzat egyik “szívügye" volt, ám az új washingtoni vezetés módosított ezen az állásponton, s újrakezdte a párbeszédet Moszkvával számos kérdésben, így ebben is.

Ezt a rugalmasságot támasztja alá a fegyverzetkorlátozási ügyekben illetékes Gottemoeller nyilatkozata is, amelyet az Interfax orosz hírügynökségnek adott. Eszerint orosz tárgyalópartnereivel folytatott megbeszélései nyomán úgy látja, hogy ez az ajánlat még mindig a tárgyalóasztalon van, s ő maga úgy véli: azt érdemes lenne megvizsgálni.

Hírügynökségi jelentések szerint szerdán fellőtték az amerikai rakétavédelmi program kísérleti kémműholdját a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról.