Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgrád nem akarja összerúgni a port Moszkvával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 7. 6:12

Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter szerint országa azért nem vesz részt a grúziai NATO-hadgyakorlaton, mert nem akarja veszélybe sodorni baráti országokhoz fűződő kapcsolatait. A kijelentésben nem szerepelt ugyan, hogy milyen államokról van szó, de nyilvánvaló, hogy a politikus Oroszországra gondolt.

Moszkva Koszovó ügyében nyújtott támogatása rendkívül fontos Belgrád számára.

A Tbiliszi mellett, egy néhai szovjet légibázison szerdán kezdődött és június elejéig tartó gyakorlaton tucatnyi ország mintegy 1100 katonája vesz részt. Oroszország erőfitogtatásnak nevezte és elítélte a hadgyakorlatot, amely a NATO szerint viszont nem fenyegeti Oroszország biztonságát.

Dragan Sutanovac szerint a NATO békepartnerségi programjában részt vevő Szerbia 2008 elején döntött úgy, hogy két katonával képviselteti magát a gyakorlaton. A NATO-ban bevett szokás szerint azonban előbb meghirdetik a programot, s csak utána dől el, hol bonyolítják le, s így volt ez a grúziai gyakorlat esetében is.

A belgrádi döntéshozatal óta pedig lezajlott egy fegyveres konfliktus Oroszország és Grúzia között – emlékeztetett a szerb miniszter, hozzátéve: úgy gondoljuk, hogy a szerb hadsereg számára nem sok hasznot hajtana a részvétel ezen a gyakorlaton, és semmiképp se akarunk kárt okozni baráti országokkal fenntartott kapcsolatainknak.

A szerb kormány áprilisban döntötte el, hogy mégsem küld katonákat Grúziába. A NATO békepartnerségi programjában részt vevő, Oroszországhoz közeli államok közül Kazahsztán és Moldova szintén visszamondta részvételét, egy nappal a kezdés előtt pedig Örményország is csatlakozott a távolmaradókhoz.