Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erővel – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. június 7. 10:14

Közel egy hónapon át tartott a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, amelynek egyik fontos részeként tesztelték a NATO számára felajánlott, Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság kezdeti műveleti képességét.

MH_2021_06_borító

A kétévente megrendezett Black Swan nemzetközi különleges műveleti gyakorlat idén alapvetően Magyarország, Szlovákia és Horvátország területén zajlott. A kiképzési eseményen a magyarok, a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC) partnernemzeteinek (Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia) tagjai, illetve a két „szponzorország” (Németország, Egyesült Államok) katonái szoros együttműködésben hajtottak végre különböző feladatokat.

Az R-SOCC Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel a műveletek irányítására, amelynek élén Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője állt. A gyakorlaton több mint nyolcszáz katona, 14 repülőeszköz, valamint az amerikaiak nehézfegyverzettel ellátott csapatszállító folyami hajói (SOC-R) vettek részt; az állomány többek között ezek kezelését, továbbá a különböző veszélyhelyzetek elhárítását, illetve a különleges rendeltetésű erők harceljárásait sajátította el vagy elevenítette fel.

A Black Swan gyakorlat egyik fontos céljaként tesztelték a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság kezdeti műveleti képességét; a szervezetnek 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet. A lebonyolításban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak. A rendezvény magyarországi részén – a honvédség tagjai mellett – az amerikai haditengerészet különleges műveleti erői, valamint szárazföldi csapatai, továbbá szlovén különleges műveleti katonák hajtottak végre feladatokat, egyebek mellett az újdörögdi, a várpalotai, a táborfalvai, az ócsai és a tótvázsonyi gyakorlótéren, illetve Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 11-én megjelenő számában!