Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új F-16-os gyártósor nyílik Greenville-ben

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. június 7. 11:28

Az Amerikai Légierő kezdeményezésére a Lockheed Martin új gyártósort nyit a dél-karolinai Greenville-ben, ahol a külföldi megrendelésre készülő Block 70/72 változatokat gyártják majd.

f-16

A 2019-ben megnyílt greeneville-i üzem az egyetlen F-16-os gyár a világon, miután a texasi Fort Worth-ban található gyár teljes mértékben F-35-ösök gyártására állt át. Mivel az Amerikai Légierőn keresztül több külföldi partnerország (eddig Bahreinről, Szlovákiáról, Bulgáriáról és Tajvanról tudunk) is F-16-osokat szerzett be, ezért a szervezet 14 milliárd dollár értékben összesen 128 gépet rendelt a Lockheed Martintól 2026-ig tartó teljesítési határidővel. Az első gép várhatóan 2022-ben gördül le az új gyártósorról, a termelést pedig ezt követően folyamatosan futtatják fel.

Várakozásaik szerint a jövőben még újabb megrendelések is befuthatnak majd. Az új gépek gyártása mellett a világban mintegy 405 darab F-16-os modernizációja van folyamatban, amelyek az úngynevezett V-konfigurációt kapják meg, ezáltal az újonnan gyártott gépekhez hasonló képességekkel rendelkeznek majd.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika