Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erővel

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. november 10. 14:22

Cross Landing 2023 elnevezéssel idén is megtartották a magyar–román légi kutató-mentő gyakorlatot, amelyen hazánkat az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kijelölt állománya képviselte.

MH_202311_borito

A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett Cross Landing kutató-mentő gyakorlat célja ezúttal is a békeidőszakban bajba jutott katonai légi járművek személyzeteinek felkutatására, mentésére történő eredményes felkészülés volt. Ezen felül az erőpróba keretében rendszeresen alkalmazzák a kétoldalú szerződések, a nemzeti és a NATO-szabályzók, továbbá a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (International Civil Aviation Organization – ICAO) ajánlásai szerinti műszeres és vizuális kutatási eljárásokat, s egyúttal ellenőrzik a riasztási rendszer működését is.

Az idei felkészítés forgatókönyve alapján egy H145M típusú forgószárnyas került bajba: Dóc térségében, nem sokkal a felszállást követően a pilóták vészhelyzetet jelentettek, majd hirtelen megszűnt a kapcsolat a légi jármű és a torony között. A riasztást követően az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisáról induló H145M kutató-mentő helikopter az utolsó radarkoordináták ismeretében rálelt a balesetet szenvedett gépre, s azonnal megkezdte a sérültek mentését. Mivel egy egység kevésnek bizonyult a bajba jutottak ellátására, értesítették a román kutató-mentő szolgálatot is, amely két Puma mentőhelikoptert küldött a helyszínre, s ezek személyzetei ugyancsak bekapcsolódtak a segítségnyújtásba. 

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 10-én, pénteken megjelenő számában!