Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghatározták a katonai sportéletet

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. november 10. 14:03

A második világháború után fellépő szakemberhiány miatt a honvédségben nem voltak olyan katonák, akik az alakulatoknál és a tagintézményekben a sportéletért feleltek volna. A katonák kiképzését röviddel a háború lezárását követően forradalmasították, melyben nagy szerepet kapott a sport és a fizikai felkészítés is, ezért 1948 novemberében – hetvenöt évvel ezelőtt – elindították a Honvéd Sportoktatói Tanfolyamot (SPOTI).

A tanfolyam testnevelőiről a Budapesti Honvéd Sportegyesület telephelyén, november 9-én, csütörtökön tartott megemlékezésen Bozó Tibor altábornagy, a Honvédelmi Sportszövetség elnöki tanácsadója kiemelte, hogy a SPOTI elindulásával már szakemberek felügyelték és irányították a honvédek fizikai felkészülését, ezzel nagyban javítottak az állomány erőnlétén és állóképességén. Kiemelte: a kezdeti nehézségeket Hátszegi József alezredesnek, a tanfolyam első parancsnokának kellett leküzdenie.

„Ő volt erre a legmegfelelőbb ember, hiszen nemcsak katona volt, hanem olimpikon is, ezért ismerte az élsport, a hazaszeretet és a kitartás fogalmakat. 1950 tavaszára elérték azt, hogy a hadtestekben, hadosztályokban és az egységszintű katonai szervezeteknél is szolgált katonai testnevelő. A tapasztalatok feldolgozása után tanfolyamrendszerekben képezték az embereket, majd 1953 végére kifizetődött a kemény munka és a tanfolyam sikerrel zárult” – méltatta az elődök sikereit az altábornagy.

SPOTI_emlektabla_koszoruzasa_20231109_05 copy

A testnevelő tisztekre emlékezve az ötvenedik évfordulóra állított emléktáblánál mások mellett Bozó Tibor altábornagy, Németh Zsolt őrnagy, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség főtestnevelője és Kunszt Gábor, a Budapesti Honvéd Sportegyesület örökös elnöke helyezte el a megemlékezés virágait.