Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös nevezőn - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 8. 15:09

Többnemzeti búvárgyakorlatot tartottak hazánkban: az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred által szervezett Clearance Diver 2022 keretében magyar, belga és litván katonák merültek a Dunában, valamint a kőbányai pincerendszer vízzel elárasztott részein.

MH_2022_11_boritó

A közös magyarországi kiképzés ötlete még a tavaly Belgiumban megrendezett EURETEX 2021 gyakorlat után merült fel, amelyen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kijelölt állománya – köztük számos tűzszerészbúvár – is ott volt. Az együttműködés során a magyar katonák kiváló kapcsolatot alakítottak ki a házigazda, illetve a szintén részt vevő litván búvárokkal. Ezt követően határozták el, hogy az eredetileg betervezett idei gyakorlatukat nemzetközivé teszik: meghívják rá az említett két nemzet szakembereit is.

Az elképzelést az alakulat vezetése is támogatta. Horváth Csaba alezredes, parancsnokhelyettes elmondása szerint a közös felkészülés több lehetőséget hordoz magában: a külföldi katonai szervezetekkel kialakított együttműködés és a kapcsolatépítés mellett a nemzetközi környezetben való bizonyítást is szolgálja. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevők egymástól tanulhatják el a búvárszakma fortélyait.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én megjelenő számában!