Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Krakkóban üléseztek a V4-es országok vezérkarfőnökei

Egy éven keresztül hazánk a Visegrádi Együttműködés vezetője

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Sztab Generalny Wojska Polskiego |  2021. június 24. 15:28

A napokban véget érő lengyel V4 elnökség kapcsán, Krakkóban tanácskoztak a visegrádi országok vezérkarfőnökei június 22-24. között. A megbeszélésen Magyarországot dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte. A találkozó legfontosabb eleme Magyarország V4-es elnökségének átvétele, valamint a négy ország fegyveres erőit érintő témakörök megvitatása volt.

V4_Krakkó (2)

2021. július 1. és 2022. június 30. között ismét Magyarország tölti be a Visegrádi Együttműködés soros elnökségét. A magyar V4-es elnökség kiemelt feladata a tagországok közötti kapcsolatok még szorosabbá fűzése úgy, hogy az hozzájáruljon a válságokkal szembeni ellenállóképesség növeléséhez, a régió biztonságának és stabilitásának erősítéséhez, illetve a gazdaság és a társadalmi élet újraindításához a járványhelyzetet követően. További cél a visegrádi országok konstruktív javaslatainak megjelenítése az Európai Unióban és a V4+ partnerségek erősítése a járványügyi konszolidációval ismét dinamikussá váló nemzetközi politikai térben.

A szerdán megkezdődött kétnapos találkozó első napján a közös V4-es műveletek katonai felszerelés-követelményrendszerének fejlesztéséről, valamint a visegrádi csoport közös katonai gyakorlatairól és a kiképzések helyzetéről egyezettek a vezérkarfőnökök. Egyetértettek abban, hogy a V4-es országok gyakorlatai és közös kiképzései kiemelten fontosak a térség számára.

V4_Krakkó (4)

Az értekezlet második ülésén a kiberképesség fejlesztéséről, a kibertér műveleti célú felhasználásának lehetőségeiről tanácskoztak a tagországok katonai vezetői, amely során szó esett a műveleti tevékenység és a vezetés-irányítás automatizálásáról, digitalizálásáról, a rendszerek korszerűsítéséről, illetve a haderőnemek közötti digitális interoperabilitás fokozatos kialakításáról.

A találkozó második napján, csütörtökön a V4 hadseregparancsnokai Ukrajnával kibővített formátumban folytatják egyeztetéseiket. A megbeszélésekhez ezzel csatlakozott Ruszlan Homcsak vezérezredes, ukrán vezérkari főnök, akinek előadásában a résztvevők meghallgatták Ukrajna biztonsági helyzetéről szóló előadását.

A tanácskozás második részében a négy ország vezérkarfőnökei eszmecserét folytattak a NATO keleti szárnyának biztonsági helyzetével kapcsolatban.

V4_Krakkó (6)

A résztvevők a kétnapos konferencia végeztével megállapodtak a V4-ek védelmi együttműködésében, illetve a közös európai biztonság- és védelempolitika további folytatásában és a visegrádi négyek közötti katonai együttműködést megerősítésében.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka biztosította a V4-es vezérkarfőnöket arról, hogy Magyarország továbbra is minden területen támogatja a progresszív működést és a katonai kapcsolatok, valamint az együttműködés fejlesztését.