Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Kuba nem fog senkitől engedélyt kérni”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 12. 7:36

Az orosz külügyminiszter arra számít, hogy az új amerikai kormány a Kuba elleni gazdasági embargó kérdésnek vizsgálatakor figyelembe veszi a nemzetközi közösség többségének a véleményét.

Ezt Szergej Lavrov a Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszterrel Moszkvában kedden tartott megbeszélése után jelentette ki. A rövid sajtóértekezleten a kubai diplomácia vezetője bejelentette, hogy Lavrov jövőre Havannában látogat.

Lavrov az orosz-kubai partnerség fontos részének nevezte a katonai-műszaki együttműködés, amelyet a két ország nemzetközi kötelezettségei tiszteletben tartásával folytat.

Felipe Pérez Roque hangsúlyozta, hogy a kétoldalú katonai együttműködés kizárólag Kuba védelmi képességének erősítését szolgálja, annál is inkább, mivel az ország katonai doktrínája kizárólag védelmi jellegű. Hozzátette: a katonai együttműködéshez bármely országnak joga van, s “Kuba ehhez nem fog senkitől sem engedélyt kérni, vagy bárkinek magyarázkodni".

Lavrov emlékeztetett rá, hogy Moszkva már állást foglalt a Kuba elleni amerikai gazdasági szankciók ügyében, amikor az ENSZ közgyűlésén további 184 állammal együtt ellene szavazott. Hangsúlyozta: Latin-Amerika nem az Egyesült Államok hátsó udvara.

“Moszkva üdvözli azt a szerepet, amelyet Latin-Amerika vállal a világ sokpólusúvá válásának objektív folyamata során a nemzetközi kapcsolatok demokratizálásában, s azt is, hogy számos latin-amerikai országban bővülőben van a demokrácia, és egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nemzeti fejlődés feladatainak" – mondta Lavrov.

Hangoztatta, hogy Oroszország érdekelt a térség országaival való legszorosabb együttműködésben, s rokonszenvvel könyveli el, hogy bővülnek kapcsolatai Venezuelával, Nicaraguával, Bolíviával és a más országokkal.
A kubai külügyminisztert kedden Dmitrij Medvegyev elnök fogadta a Kremlben.