Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kudarc a NATO kivonulási terve

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 22. 6:15

A tálibok vasárnap a kudarc jeleként értékelték az Egyesült Államok számára a NATO afganisztáni csapatkivonási tervét, amelyet az észak-atlanti szövetség a hét végén ismertetett lisszaboni csúcstalálkozóján.

A portugál fővárosban szombaton aláírt megegyezés azt mutatja, hogy Washingtonnak nem sikerült megszereznie a NATO többi tagjától a szükséges mértékű katonai támogatást, vagy a hosszú távú elköteleződést – olvasható a tálibok közleményében.

Ez jó hír az afgánoknak és a szabadság szerelmeseinek a világban, de a kudarc jele az amerikai kormány számára – folytatódott a szélsőségesek levele, amelynek Az Afganisztáni Iszlám Emirátus válasza a lisszaboni találkozóra címet adták.

A NATO vezetői szombaton megegyeztek, hogy a jövő év első felében megkezdik a biztonsági feladatok fokozatos átadását az afgán hadseregnek és rendőrségnek. A folyamat várhatóan 2014-ben fejeződik be, de Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár arról biztosította a kabuli kormányt, hogy a szervezet ezután sem szűnik meg támogatni Afganisztánt.

A felkelők újra sürgették a külföldi csapatok azonnali kivonását, s szerintük a 2014-re megállapított határidő „irracionális", mert csak „meghosszabbítja az értelmetlen háborút".

A tálibok még szombaton azt válaszolták Rasmussen bejelentésére, hogy „a NATO vereségre van ítélve".

Barack Obama amerikai elnök szombaton azt mondta, hogy a NATO „megtörte a tálibok lendületét". A Fehér Ház egyik tisztségviselője szerint azonban még kemény harcok várnak az afganisztáni nemzetközi haderőben elkötelezett országokra.