Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kulcsfontosságú szorosra feni a fogát az al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 9. 5:44

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellenőrzése alá akarja vonni a Vörös-tenger déli kijáratát, a stratégiai fontosságú Báb-el-Mandeb tengerszorost – állította az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának második számú vezetője az interneten hétfőn közzétett hangüzenetében.

Szaíd as-Sehri az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott SITE amerikai szervezet ismertetése szerint ebben kijelentette: ha sikerül megszerezniük az ellenőrzést Báb-el-Mandeb felett, és visszatéríteni az “iszlám kebelére", az óriási siker lesz a számukra.

“Abban a pillanatban a szoros lezárul, és szorul majd a hurok a zsidók nyaka körül, mert Amerika éppen ezen (a tengerszoroson) keresztül, a Vörös-tengeren át nyújt támogatást számukra" – hangoztatta Sehri.

A terrorista vezető tisztelgett a Sebab szomáliai iszlamista milícia előtt, amiért harcosokat ajánlott fel az arab-félszigeti al-Kaidának.

“Együttműködünk, mindenki a maga frontján az Amerika elleni közelgő csatában, mert a Vörös-tenger bejáratát jelentő Báb-el-Mandeb két oldalán vagyunk" – üzente Sehri a szomáliai milicistáknak.

A nyíltan az al-Kaida oldalára álló Sebab január elsején ajánlotta fel, hogy kész harcosokat küldeni Jemenbe, hogy ezzel segítse “testvéreit" az “Allah ellenségei" ellen folytatott harcban.

A Báb-el-Mandeb (arabul a könnyek kapuja) tengerszoros egyik oldalán Jemen, a másikon Dzsibuti és Eritrea fekszik. Az Ádeni-öbölből e szoroson keresztül lehet eljutni a Vörös-tengerre. A szoros stratégiai jelentősége abban rejlik, hogy a Vörös-tengerrel és az annak északi kijáratát jelentő Szuezi-csatornával együtt kapcsolatot teremt a Földközi-tenger és az Indiai-óceán között, többek között a kőolajat szállító tartályhajók számára.

Sehri a hangüzenetben egyúttal felszólította az al-Kaida híveit, hogy támadják meg az “amerikai és keresztes érdekeltségeket", az Arab-félsziget muzulmánjait pedig arra buzdította, hogy indítsanak iszlám szent háborút (dzsihádot) a keresztények és a zsidók ellen.