Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

94 éves lágerőrt állítottak bíróság elé Németországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 14. 11:25

Február 11-én, csütörtökön kezdődött a pere az észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban annak a 94 éves férfinak, aki a vád szerint bűnrészes legalább 170 ezer ember meggyilkolásában. A német sajtóban Reinhold Hanning néven azonosított nyugdíjas az auschwitz-birkenaui náci haláltábor őre volt.


A náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1943 januárja és 1944 júniusa közötti tetteiért állította bíróság elé a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége.

A vádiratot az úgynevezett magyar akcióban (Ungarn-Aktion) keletkezett iratok elemzése alapján állították össze. Az 1944. május-júliusi műveletben csaknem 140 vasúti szerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót hurcoltak Auschwitz-Birkenauba.

A vádlott az SS egy őrszolgálati feladatokkal megbízott egységében teljesített szolgálatot. Az ügyészség szerint ebből adódóan pontosan tudta, hogy a táborban az emberölés milyen formáit alkalmazták, és azt is tudta, hogy a lágerbe deportált embereket csak azért tudták megölni, mert vigyáztak rájuk az őrök, akik közé ő maga is tartozott.

Legutóbb tavaly ítéltek el Németországban egy egykori auschwitzi lágerőrt. A 94 éves Oskar Gröningre négy év szabadságvesztés büntetést szabtak ki, amiért közreműködött gázkamrába terelt emberek, legalább 300 ezer fő meggyilkolásában.

Reinhold Hanning az első tárgyalási napon hallgatott. Azt már korábban elismerte, hogy őrként szolgált Auschwitz-Birkenauban, de tagadta a terhére rótt bűncselekményt.

A bíróság 12 tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót május 20-ra. A perbe belépett nagyjából negyven mellékvádló, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. A tárgyalást a sok résztvevő és a nagy sajtóérdeklődés miatt nem a bíróságon, hanem a helyi kereskedelmi- és iparkamara épületében tartják.

A tárgyalás kisebb incidenssel kezdődött, mert megjelent a helyszínen egy holokauszt-tagadásért elítélt, neonáci körökben ismert német nő, aki végül a tiltakozás hatására távozott.