Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A BBC egyik dolgozója is meghalt a 90 embert megölő kabuli merényletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 3. 14:39

A legfrissebb adatok szerint legalább kilencven ember meghalt, a sebesültek száma pedig meghaladta a 460-at abban a robbantásos merényletben, amelyet egy tartálykocsival hajtottak végre ismeretlenek Kabul diplomáciai negyedénél szerdán – közölték az afgán kormányilletékesek. Késő estig egyetlen szervezet sem vállalta a rendkívül súlyos terrorcselekmény elkövetését.

A merényletet a muzulmán böjti hónap, a ramadán elején követték el. és szerda estig senki sem vállalta magára az elkövetését.

A támadást a német nagykövetség megerősített kapuja közelében, egy forgalmas csomópontnál hajtották végre a délelőtti csúcsforgalom idején, azonban más fontos környékbeli létesítmények – így a francia és a török nagykövetség épülete – is megrongálódtak.

A NATO vezette afganisztáni Eltökélt Támogatás Művelet (RSM) kabuli parancsnoksága közölte: az afgán biztonsági erők megakadályozták a pokolgépet szállító tartálykocsit abban, hogy behatoljon a számos külföldi nagykövetségnek, az afgán elnöki hivatalnak és külügyminisztériumnak, valamint az RSM hadiszállásának helyt adó úgynevezett Zöld Zóna belsejébe, így a merénylő feltehetően nem érte el a tervezett célpontját.

A dpa német hírügynökség a helyszínen készült fényképek alapján azt írta, hogy a német nagykövetség épülete súlyosan megrongálódott, az utca felőli ablakok közül többtucatnyi betört. A német külügyminiszter közölte, hogy a nagykövetség több munkatársa megsebesült, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette.

A BBC brit közszolgálati adó is megerősítette, hogy a robbanásban meghalt egyik afgán állampolgárságú dolgozójuk. Mohammed Nazír sofőr négy újságírót szállított a BBC helyi irodájába. Az újságírók megsebesültek, állapotuk azonban nem életveszélyes – közölte BBC World Service igazgatója.

A merényletben megsebesült tizenegy amerikai állampolgár is, akik szerződéses alkalmazottként dolgoztak Kabulban, egyikük sérülése sem életveszélyes.

Basír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mi volt a merénylet célpontja. Hozzátette: a robbanás, amely száz méteres körzetben erősen megrázkódtatta a környékbeli épületek nyílászáróit, nagyon nagy erejű volt. Egy egészségügyi tisztviselő szerint az áldozatok főként afgán civilek.

A japán külügyminisztérium közölte: nagykövetségük két japán állampolgárságú alkalmazottja könnyebben megsebesült a robbantásban, a követség épülete is kisebb károkat szenvedett.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint francia áldozatokról egyelőre nincsen tudomásuk, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elmondta, hogy a robbantás után a török diplomáciai képviselet személyzetének egy részét kimenekítették Kabulból. Az indiai nagykövetség több ablaka betört, a kínai nagykövetség is megrongálódott, de a bent tartózkodóknak nem esett baja.

Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője gyakorlatilag elhatárolódott a támadástól, és mint mondta, a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozatai vannak.

Asraf Gáni afgán államfő élesen elítélte a merényletet. Közleményében azt írta: „A terroristák még a ramadán szent hónapjában, a szívjóság, az áldás és az imádság havában sem hagynak fel az ártatlan emberek gyilkolásával".