Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bűncselekmények sokasodása miatt bírálják a dél-koreai hadsereget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 10. 8:26

Jelentősen nőtt Dél-Koreában a katonák által civilek ellen elkövetett bűncselekmények, köztük a szexuális és fizikai erőszak száma friss statisztikák szerint, amelyeket október 8-án szerdán, egy nappal azután hoztak nyilvánosságra, hogy nagy felháborodást keltő halálos incidensek miatt leváltották a katonai rendészet vezetőjét.

A parlament igazságügyi bizottságának elnöke, Li Szang Min által ismertetett adatok szerint 2013-ban csaknem 3800 bűncselekményt követtek el katonák a polgári lakosság ellen, ami 26,3 százalékkal több, mint az előző évben. Ezek mintegy tizede volt szexuális bűncselekmény – ennek az aránya jelentősen, 27,4 százalékkal nőtt. A katonák által civilek ellen elkövetett testi sértések száma meghaladta az ezret. A bűncselekmények 60 százalékát sorkatonák követték el.

A számok közzétételét megelőzően, kedden menesztették az – egyebek mellett a katonai rendészet és a belső elhárítás feladatait is ellátó – védelmi biztonsági parancsnokság vezetőjét, mert képtelen volt a hadsereg kötelékében szolgálókat érintő botrányos halálos incidensek végére járni.

Áprilisban egy feljebbvalói által összevert közlegény vesztette életét, júniusban egy őrmester öt társát mészárolta le, szeptemberben pedig a különleges erők két tagja megfulladt egy kiképzésen, amelyen a kínvallatásnak való ellenállást kellett volna gyakorolniuk.

A dél-koreai fegyveres erőket rengeteg bírálat érte az incidensek miatt. A júniusi mészárlást elkövető katonáról azóta kiderült, hogy korábban gyakran erőszakoskodtak vele társai, és pszichológus segítéségére szorult volna.