Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dzsihadisták elleni harcra hivatkozva kérnek enyhítést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 5. 19:07

A nemzetközileg elismert líbiai kormány ismét kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy enyhítse az ország ellen érvényben lévő fegyverszállítási embargót, mert a dzsihadista csoportok elleni harchoz szüksége van nehéz- és könnyűfegyverekre egyaránt.

A kormány kérését Ibrahim Dabbasi ENSZ-nagykövet közvetítette a BT-nek. A kormányhadseregnek szüksége van százötven harckocsira, harminc harci repülőgépre, hét támadó helikopterre, több tízezer géppisztolyra és gránátvetőre, valamint több millió lőszerre Ukrajnából, Szerbiából és Csehországból – mondta, hozzátéve: a kormány gondoskodik arról, hogy a fegyverek ne kerüljenek a hadsereggel ellenséges erők kezébe.

A BT tagországai közölték, hogy hétfőig meghozzák a döntést a kérésről.

Az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) kedden közölte, hogy a héten Marokkóban folytatódnak a tárgyalások az észak-afrikai ország rivális csoportjai között. Az UNSMIL közleménye szerint az egyeztetéseken egységkormány megalakítására, tűzszünet életbe léptetésére és a milíciáknak a városokból való kivonására összpontosítanak majd.

A tárgyalásokon a jelenleg Líbiában működő mindkét parlament képviselőire számítanak. A korábbi egyeztetéseket a nemzetközi közösség által elismert, Tobrukban működő kormány bojkottálta.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, a nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, mióta a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista szövetség augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított.