Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkelők továbbra is ellenőrzés alatt tartják a jemeni elnöki palotát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 23. 22:18

A fegyveres felkelők változatlanul ellenőrzésük alatt tartották január 22-én, csütörtökön a jemeni elnöki hivatalt, az előző nap a kormánnyal kötött megállapodásuk ellenére.

Hírügynökségi jelentések szerint az államfő, Abed Rabbo Manszúr Hádi hivatala és rezidenciája előtt is húszi fegyveresek őrködtek. Nem volt jele annak sem, hogy a magukat Anszarullah milíciának is nevező fegyveresek szabadon engedték volna az elnök kabinetfőnökét, Ahmed Avád bin Mubarakot, ami pedig szintén a megállapodás része volt.

Az elnöki palotát kedden foglalták el a húszi harcosok, majd szerda reggel körbevették az államfő egy másik kerületben található rezidenciáját is.

Csütörtökön ismét Jemenbe érkezett Dzsamal Benomar, az ENSZ különmegbízottja, hogy megpróbálja enyhíteni a feszültséget. A diplomata az állam és a kormány vezető képviselőivel, valamint politikai pártok és csoportosulások képviselőivel fog találkozni. Nemzeti párbeszédet akar kezdeményezni, amely elvezetne egy békemegállapodáshoz.

Szerdán az elnök hivatala azt közölte: a síita fegyveresek ígéretet tettek arra, hogy visszavonulnak az elfoglalt állami épületekből és az elnöki palotából. A jemeni elnök cserébe beleegyezett abba, hogy a húszik követelésének eleget téve kormánya módosítani fogja az alkotmánytervezetet, és több beleszólást enged majd a húsziknak és más politikai erőknek is az ország ügyeinek irányításába.

Egy húszi illetékes azonban a Reuters hírügynökségnek azt mondta: üdvözlik az elnök ígéretét, de azt a tavaly ősszel a köztük és a többi jemeni párt között kötött megállapodások részének tekintik, és csak akkor vonják vissza fegyvereseiket és akkor engedik szabadon Mubarak kabinetfőnököt, ha a következő három napban a kormány elkötelezettnek mutatkozik amellett, hogy teljes egészében végrehajtsa a szeptemberi megállapodást.

Jemenben az előző elnök, Ali Abdalláh Száleh hatalmának 2011-es megdöntése óta belpolitikai káosz uralkodik. A húszik tavaly szeptember 21-én vonták ellenőrzésük alá a jemeni főváros nagy részét, nem sokkal azután, hogy sikerült nyélbe ütni az ENSZ-közvetítéssel kidolgozott tűzszüneti megállapodását köztük és a kormány között. A lázadók ezután hetekig tüntettek, a hatalom számukra előnyösebb megosztását és a kormány átalakítását követelve.

Szakértők úgy vélik, hogy a húszik jelenleg csupán „befejezik" a szeptemberben elkezdett munkát, és még egy lépéssel közelebb kerülnek hatalmuk megszilárdításához. A húszik azért támadják a kormányt, mert állításuk szerint elnyomják a síitákat a szunnita vezetésű országban.

A belpolitikai felfordulásból többek között az al-Kaida terrorszervezet is hasznot húzott az utóbbi években. Az al-Kaida jemeni szárnya szakértők szerint a terrorhálózat egyik legerősebb sejtje, ők vállalták magukra a január 7-i párizsi merényletet is.