Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fülöp-szigeteki kormányhadsereg összecsapott a kommunista lázadókkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 4. 18:24

A Fülöp-szigeteki kormányhadsereg összecsapott a kommunista lázadókkal július 4-én, csütörtökön az ország középső részén és megölt nyolc fegyverest – közölte maga a hadsereg. Helybeli lakosok előzőleg az Új Népi Hadsereg (NPA) tagjainak túlkapásaira panaszkodtak – tették hozzá.

Ramon Zagala főhadnagy, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy az összecsapást követően fegyvereket, robbanószereket és aknavetőket foglaltak le a lázadók egyik rejtekhelyén, a fővárostól, Manilától délkeletre fekvő Sorsogon tartományban. Állítása szerint a kormányhadseregnek nem voltak veszteségei.

Hozzátette: Juban település lakói a hadseregnél arra panaszkodtak, hogy a lázadók pénzt követeltek tőlük és megfenyegették őket. Zagala szerint a katonák ezért indították a támadást.

Az NPA, amelynek a hadsereg szerint mintegy négyezer harcosa van, 44 éve vív fegyveres harcot a hatóságok ellen, és ennek eddig legalább 30 ezer halálos áldozata volt.

Benigno Aquino elnök kormánya kezdeményezésére béketárgyalások kezdődtek a felek között azzal a céllal, hogy hivatali idejének 2016-os lejártáig véget vessenek a kommunista felkelésnek, de a tárgyalások – állítólag a felkelők követelései miatt – holtpontra jutottak. A kormány főtárgyalója csalódottan lemondott megbízatásáról.