Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háborús múlttal való szembenézés fontosságát hangsúlyozta Merkel Japánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 10. 8:21

A háborús múlttal való szembenézés fontosságát hangoztatta Angela Merkel német kancellár március 9-én, hétfőn egy Japánban mondott beszédében, kiemelve azt is, hogy a szigetországgal szomszédos országoknak is tenniük kell a megbékélés érdekében.

A kancellár az Aszahi Simbun című japán napilap által szervezett rendezvényen azt mondta, Németország azért tudott ismét tiszteletet érdemlő helyet kivívni magának a nemzetközi közösségben, mert nyíltan szembenézett második világháborús múltjával, és mert szomszédjai nagylelkűek voltak, a háború és a holokauszt szörnyűségei dacára visszafogadták a nemzetek közösségébe.

„Nehéz nekem német kancellárként tanácsot adni önöknek abban, hogyan viszonyuljanak a szomszédos országokhoz, mert ezt a japán társadalomnak kell kialakítania, miután levonta a tanulságokat" – mondta Merkel.

Megfigyelők szerint Merkel kijelentései azért is fontosak, mert Abe Sindzó japán miniszterelnök a világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából nyilatkozat kibocsátására készül, és egyes várakozások szerint ez kevésbé lesz bocsánatkérő jellegű, mint a húsz évvel ezelőtti – történelminek tartott – állásfoglalás Tokió világháborús felelősségéről. A nyilatkozat tartalmát és hangvételét minden bizonnyal alaposan tanulmányozni fogja a japán katonai agressziót elszenvedő Kína és Dél-Korea, de Japán közeli szövetségese, az Egyesült Államok is.

Japánnak az utóbbi években romlott a kapcsolata Kínával és Dél-Koreával, részben a történelem értékelése, részben területi viták miatt. A fagyos viszony Kínával valamelyest enyhült azóta, hogy Abe novemberben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, de Dél-Koreával kapcsolatban nincs változás.