Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamász alvezére a fegyverkezés mellett tett hitet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 25. 12:47

A Gázai övezetet irányító Hamász nem hagy fel a fegyverkezéssel – jelentette ki az AP amerikai hírügynökségnek szombaton Musza Abu Marzuk, a radikális iszlamista mozgalom második embere. Nyilatkozata jelzi, milyen nehéz feladatnak ígérkezik az Izrael és a harcos iszlamisták közvetett tárgyalása egy új gázai határegyezményről.

A tárgyalásokon Egyiptom közvetít majd, amely főszerepet vállalt annak a tűzszünetnek a tető alá hozásában is, amely a héten lezárta Izrael és a Gázai övezet nyolc napon át tartó összecsapását. A szerda este életbe lépett tűzszünetet a felek döntően betartják, s az övezet lakosai azt mondják, Izrael azóta valamelyest enyhített a térség blokádján, lehetővé téve a halászoknak, hogy messzebbre kihajózzanak, a parasztoknak pedig, hogy kimenjenek a korábban tiltott határsávnak számító földjeikre.

Abu Marzuk, a Hamász emigrációban élő vezetője, Háled Mesál helyettese elmondta, hogy a további könnyítésekről tartandó tárgyalások hétfőn kezdődnek Kairóban, de a felek csak az egyiptomi közvetítőkön keresztül érintkeznek majd. Egy izraeli biztonsági tisztségviselő korábban azt mondta, Izrael akkor hajlandó jelentősen enyhíteni a Gázai övezet blokádján, ha a Hamász kész leállítani fegyverkezését. Abu Marzuk azonban elutasította az ilyen követeléseket. Ezek a fegyverek megvédtek bennünket, és szó sem lehet arról, hogy leállítsuk a beszerzésüket és gyártásukat – hangoztatta a kairói irodájában adott interjúban.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka néhány napja eldicsekedett vele, hogy a Fadzsr-5 rakétákat, amelyekkel a Hamász fegyveresei a zsidó állam nagyvárosait, köztük Tel-Avivot és Jeruzsálemet is lőni tudták, nem Iránból küldték, hanem az átadott technológia révén Gázában gyártották.

Közben gázai gyerekek tízezrei mentek újra iskolába szombaton, először a harcok szerdai lezárása óta. A palesztin övezet 1,6 millió lakosának mintegy fele gyermek. A térség 254 ENSZ által működtetett iskolájában a napot arra szánták, hogy a gyerekek kibeszéljék a tapasztaltakat, ami segíthet az átélt háborús trauma feldolgozásában.