Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A horvát háborús veteránok nem adják fel a követeléseiket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 2. 10:09

A tüntető horvát háborús veteránok nem adják fel követeléseiket azután sem, hogy kérésükre június 1-jén, hétfőn Zoran Milanovic miniszterelnök, Predrag Matic veteránügyi miniszter és Ante Kotromanovic védelmi miniszter fogadta küldöttségüket.

Az illetékes zágrábi minisztérium előtt hét hónapja tüntető veteránok egy csoportja a múlt héten a parlament elé vonult és összetűzésbe került a rendőrséggel.
A hétfői párbeszéd után, amelyet több televíziós társaság élőben közvetített, Duro Glogoloski, a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke kijelentette: nem elégedettek a találkozó kimenetelével, és folytatják a demonstrációjukat is a veteránügyi minisztérium előtt 225 napja felállított sátrakban.
„Meglepődtünk, hogy Matic miniszter úr egy konkrét választ sem tudott adni kérdéseinkre, de a legfontosabb, hogy beszéltünk" – mondta, majd hozzátette: a következő találkozóra jövő hétfőn kerül sor a veteránok egyesületei és az illetékes minisztériumok képviselői, valamint a kormányfő között.

A találkozón egyebek között szó esett a háborús veteránok egészségügyi ellátásának problémáiról, a nyugdíjakról és a veteránokra és családtagjakira vonatkozó különböző törvények hiányosságairól.
Predrag Matic veteránügyi miniszter a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy azok a problémák, amelyek elhangzottak a beszélgetésen, nem adnak okot a tüntetésre és a múlt héten történtekre. Hozzáfűzte: „Minden, ami ma elhangzott megoldható."

A horvát veteránok szerint a balközép kormánykoalíció közömbös a sorsukkal szemben, ezért azt követelik, hogy a veteránügyi minisztérium vezetői mondjanak le. A tüntetők másik követelése, hogy a kormány rendezzen nyilvános vitát a jogaikról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, és a parlament foglalja bele a módosítást az alkotmányba. E két követeléssel azonban hétfőn nem hozakodtak elő, mert – ahogy azt a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke mondta – el akarták kerülni, hogy mindjárt az első találkozón kiéleződjön a vita.