Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kolumbiai gerillák megerősítették, hogy elfogták a hadsereg egyik tábornokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 13:57

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista terrorszervezet november 18-án, kedden megerősítette, hogy a szervezet fegyveresei tartják fogságban a hadsereg egyik tábornokát.

A tábornok, valamint a kíséretében lévő katona és ügyvéd elfogása miatt a kormány vasárnap felfüggesztette a gerillákkal folytatott béketárgyalásokat.

A FARC honlapján kedden közzétett közlemény szerint a civil ruhás tábornokot és kísérőit „ellenséges katonaként, harci övezetben" fogták el.

Rubén Darío Alzate tábornok a legmagasabb rangú katonatiszt, aki a FARC fogságába került. A gerillák a csendes-óceáni Chocó tartományban hurcolták magukkal vasárnap egy másik katonával és egy ügyvéddel együtt, amikor azok egy folyón evezve egy energiaprojektet akartak megtekinteni, és Quibdo városa közelében kikötöttek a parton.

A közlemény szerint a FARC „vigyáz a foglyai életére, testi épségére és közérzetére".

A tábornok elhurcolása után Juan Manuel Santos kolumbiai elnök felfüggesztette a béketárgyalásokat a gerillaszervezettel. Bejelentette: arra utasította a küldöttség tagjait, akik hétfőn Kubában részt vettek volna a béketárgyalások következő fordulóján, hogy ne utazzanak Havannába, mert a tárgyalásokat addig nem folytatják, amíg a tábornokot szabadon nem engedik.

A FARC beszüntette váltságdíjért elkövetett emberrablásait, de tűzszünet híján legitimnek tartja a hadsereg tagjainak foglyul ejtését, hadifoglyoknak tekinti őket.