Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A libanoni hadsereg megrohamozta Aszír sejk főhadiszállását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 26. 10:56

A libanoni hadsereg június 24-én, hétfőn rohammal vetett véget a szíriai polgárháborúhoz kapcsolódó libanoni erőszakcselekmények egyik legsúlyosabb összetűzésének, a katonák és Ahmed al-Aszír szalafista sejk hívei között kirobban harcoknak Szidónban.

Az ellenségeskedés még vasárnap kezdődött, és csak hétfőn délután fejeződött be. A hadsereg közlése szerint 12 katona halt meg az összecsapásokban, de más biztonsági források 18 katona haláláról tudnak, és azt állították, hogy Aszír hívei közül is meghalt 20. Az NNA libanoni hírügynökség beszámolt 50 sebesültről is.

A szíriai polgárháború több mint két évvel ezelőtt kezdete óta mindenképpen ez a legsúlyosabb fegyveres incidens Libanonban, amelynek a hadsereg is részese volt. A hasonló események láttán a lakosság nagy része attól tart, hogy az ország ismét polgárháborúba süllyed, pedig még mindig nem heverte ki az 1975 és 1990 közötti vérontást sem.

A hadsereg szerint az összecsapások annak következtében robbantak ki, hogy a biztonsági erők vasárnap őrizetbe vették Aszír egyik hívét. Társai megtorlásul tűz alá vették a katonaság egyik ellenőrzőpontját. A hétfőre is átnyúló közelharc végén a katonák megrohamozták a csoport helyi főhadiszállását, amelyben mecset is van, és letartóztattak 62 fegyverest. Szidónban néhány száz fegyverese lehet a sejknek. Őt magát nem sikerült elfogni.

A helyi önkormányzat szerint a tengerparti város a két nap alatt szinte háborús övezetté vált. A városvezetés kérte a szembenállókat, hogy tartsanak tűzszünetet, hogy a lakosok elmenekülhessenek a harcok által érintett körzetekből.

Aszirt a legtöbb szunnita is elutasítja Libanonban. Csoportja egyre agresszívabbá vált az utóbbi időben egyrészt a szíriai polgárháború miatt, másrészt mert a síita Hezbollah a szíriai kormányerők oldalán bekacsolódott a szomszédos országban dúló harcokba. A libanoni hadsereget pedig azzal vádolja a sejk, hogy ölbe tett kézzel nézi a Hezbollah szíriai beavatkozását. Jelenleg ez a síita szervezet uralja a bejrúti kormányt. Aszír fegyveresei a múlt héten Hezbollah-milicistákkal csaptak össze, és megöltek közülük kettőt.