Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO kiállt a Szíriát lövő Törökország mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 4. 9:56

Több szíriai katona vesztette életét október 4-én, csütörtökre virradóra a szíriai hadsereg egyik őrhelye ellen intézett török támadásban a határ közelében fekvő Tell-Abjad városánál – közölte Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet. A két ország között előző nap kirobbant határincidensben a NATO kiállt tagállama, Törökország mellett.

Szerda délután szíriai aknagránátok csapódtak be egy határ menti török faluban, emiatt egy nő és öt gyerek meghalt. A török hadsereg „azonnal viszonozta" a támadást, „radarokkal beazonosított célpontokat" lőtt „végig a határ mentén".

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő telefonon tárgyalt a fegyveres incidensről Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral. A török kormány ezután kérte a nagyköveti ülés összehívását a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés 4. cikkelyére hivatkozva. A 4. cikk értelmében bármely NATO-tagállam konzultációt kezdeményezhet, ha úgy ítéli meg, hogy veszély fenyegeti területi épségét vagy biztonságát.

1595942456

Az Észak-atlanti Tanács szerda éjjeli rendkívüli ülésén felszólította Szíriát, hogy „azonnal állítsa le a szövetség egyik tagja, Törökország ellen elkövetett agresszív cselekedeteit, és vessen véget a nemzetközi jog felháborító megsértésének".

„A szövetség készenlétben áll Törökország oldalán" – hangsúlyozták a nagykövetek nyilatkozatukban a rendkívüli ülés után.

Törökország az ENSZ Biztonsági Tanácsát is felkérte, hogy tegye meg „a szükséges intézkedéseket" a szíriai agresszió megállítására. Ankara a BT-nek küldött üzenetében hangsúlyozta: egy török települést érő fegyveres támadás „Törökország ellen irányuló agressziós cselekedet volt Szíria részéről", amely a nemzetközi jog, valamint a nemzetközi béke és biztonság megsértése.

Az ENSZ főtitkára kérte Törökországot: tartsa nyitva az érintkezési csatornákat a szíriai hatóságokkal, hogy enyhíteni lehessen a feszültséget, amely az incidens nyomán kialakult. Ban Ki Mun szóvivője szerint a török terület szerdai lövetése és az ugyanazon a napon elkövetett aleppói robbantásos merényletek is mutatják, hogy véget kell vetni a vérontásnak.

A szíriai kormány „megfontoltságot és ésszerűséget" kért a szerdai súlyos incidensben érintettek részéről.

Határincidensek esetében az érintett országoknak bölcsen, óvatosan és felelősségteljesen kell viselkedniük, különösen akkor, ha a térségben fegyveres terrorista csoportok vannak jelen, amelyeknek megvannak a saját céljaik – jelentette ki Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter, és emlékeztetett arra, hogy a hosszan elnyúló török-szíriai határt fegyver- és lőszercsempészésére használják.

A washingtoni Fehér Ház elítélte az incidenst, amelyért Damaszkuszt tette felelőssé, és hangsúlyozta, hogy a szövetséges Törökország mellett áll.