Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki két német hadseregben szolgál(t)

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. október 4. 10:49

Németország október 3-án ünnepli újraegyesítésének 22. évfordulóját. Ez alkalomból a Safety Fuel 2012 német−magyar kétoldalú üzemanyag-szaktechnikai gyakorlaton részt vevő Uwe Patz alezredessel beszélgettünk. Jobb interjúalanyt keresve sem találhattunk volna; ő ugyanis az egykori keletnémet néphadsereg fiatal tisztjéből vált – éppen az akkori változásoknak köszönhetően – a Bundeswehr jeles tagjává.

Ami történt, természetesen inkább egy időszakhoz köthető – kezdte az emlékezést. – Október 3-a később vált az újraegyesítés hivatalos napjává.

Hogyan élték meg az egyesítést?

Sokan sokféleképpen. Én akkor páncélos rajparancsnok voltam, és egy napon kollégáimmal parancsnok nélkül találtuk magunkat. Hirtelen komoly döntéshelyzetbe kerültünk, de szerencsére a rangidős tiszt (egy őrnagy) vezetésével a lehető legbölcsebb megoldást választottuk. A technikát biztonságosan elzártuk; tudtuk, hogy német németre nem emelhet fegyvert.

1595942457

Vannak már kialakult saját hagyományai ennek az ünnepnek?

Korábban a legmagasabb szinten ünnepeltünk, teljes katonai pompával. Mára ez családi ünneppé szelídült. Természetesen vannak állami megemlékezések, kisebb fogadások, de a szabadnapot a többség szeretteivel tölti. Családi szinten azonban nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék hosszú történelmünknek ezt a fejezetét és megértsék jelentőségét.

Aktív katonaként mennyire volt könnyű alkalmazkodni az új helyzethez?

Abban az időben nagyon szigorú megfigyelés alatt álltunk – és nem csak mi, katonák. Aki olyan szerencsés volt, hogy igényt tartottak a szolgálataira, annak két éve volt, hogy döntsön. Nekem szerencsém volt. Később kiképzőként mind a két seregben szerzett tapasztalataimat hasznosítani tudtam. Ami a legnagyobb kihívás volt, az a sokkal szélesebb körű felelősség. A néphadseregben viszont sokkal több gyakorlaton vettünk részt, ami kiváló szervezőkészséget fejlesztett ki bennünk. A magyaroknak az sem lesz új: az afganisztáni szövetséges szerepvállalás miatt újra előtérbe került a ex-szovjet technika elmélyült ismerete (gondoljunk csak az Afgán Nemzeti Hadsereg légierejének helikopteres egységeire). Harminchárom szolgálati év után mondhatom: kiképzés, kiképzés, kiképzés. Ez a siker titka.

1595942457

Hogy ünnepel a Magyarországon gyakorlatozó állomány?

Természetesen munkával – számunkra most a Safety Fuel 2012 gyakorlat sikere a legfontosabb. Ezeknek a katonáknak a többsége már az egyesült Németországban nőtt föl. Fontos, hogy tudják: ez a nap azért kicsit más. Erre kis zászlók emlékeztetik majd őket az asztalon az ünnepi menü mellett. De profik, és végzik a dolgukat. Majd munka után koccintanak egy korsóval.

Fotó: Juhász László százados