Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO mindegyik szövetségesét megvédené bármilyen veszéllyel szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 5. 18:39

A NATO eltökélt szándéka, hogy minden egyes szövetségesét bármilyen veszéllyel szemben megvédje – hangsúlyozta augusztus 4-én, hétfőn Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

1595976636

Rasmussen David Cameron brit miniszterelnökkel és Philip Breedlove tábornokkal, a NATO európai erőinak főparancsnokával egyeztetett hétfőn a NATO európai főparancsnokságán, a Belgium déli részén fekvő Monsban.

A találkozó után a NATO-főtitkár úgy nyilatkozott, a Malaysia Airlines utasszállítójának kelet-ukrajnai lelövése egyértelművé tette, hogy a Föld bármelyik részén zajló konfliktus bárhol a világon tragikus következményekkel járhat.

Cameron méltatta a katonai szövetséget, amelynek szeptember elején esedékes csúcstalálkozóját Nagy-Britannia területén, Walesben rendezik meg. „A találkozó során világossá kell tennünk: a NATO készen áll arra, hogy bármelyik tag ellen irányuló bármilyen fenyegetésre – akár jelzésszintű előzetes figyelmeztetés után – reagáljon" – szögezte le a brit kormányfő.

Ez jelentősen megnyugtatná mindegyik sebezhető szövetségest, és minden agresszornak azt az üzenetet küldené, hogy az egyik tagállamra mért csapás mindenki ellen elkövetett támadásnak számít – magyarázta Cameron.

1595976637

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a katonai szövetséggel kapcsolatban hétfőn úgy nyilatkozott, a NATO folyamatosan a bővülésre törekszik, valamint arra, hogy „értelmet adjon létezésének". Úgy vélte, a NATO akkor is feszültséget gerjesztene Moszkvával, ha Kelet-Ukrajnában nem alakult volna ki válság.

A NATO-főtitkár egy nappal korábban egy francia lapnak úgy nyilatkozott, a NATO-nak új védelmi terveket kell kidolgoznia, mert az Ukrajnával szembeni orosz agresszió vészjelzést jelent a szövetség számára.

Fotók: nato.int