Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A német hadsereg is részt vesz a vegyi fegyverek megsemmisítésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 10. 16:19

A német hadsereg is részt vesz a szíriai hadsereg vegyi fegyvereinek megsemmisítésében, a törvényhozás április 9-én, szerdán hozott döntése szerint a Bundeswehr egy fregattal és legfeljebb 300 katonával vehet részt a műveletben.

A nagy többséggel meghozott döntés alapján a Bundeswehr közreműködik a Cape Ray nevű speciális amerikai hajó biztosításában, amelyen a szakértők ártalmatlanítják a Szíriából származó vegyi anyagokat.

A törvényhozás alsóházától, a Bundestagtól kapott felhatalmazás az év végéig érvényes. A kormány indítványát a német katonák külföldi bevetését ellenző Baloldal öt képviselője is megszavazta, pedig a frakció eddig majdnem minden külföldi missziót elutasított.

Németország nemcsak katonai eszközökkel vesz részt az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazásával kezdett nemzetközi műveletben, hanem a vegyi fegyverek semlegesítése során keletkező, ipari hulladékhoz hasonló anyagok megsemmisítésében is közreműködik. A munkát a védelmi minisztérium egy vegyi harcanyagok kezelésével és használaton kívüli katonai területek rehabilitációjával foglalkozó cége végzi Németországban.

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) és az ENSZ közös missziójában eddig 12 vegyifegyver-szállítmány hagyta el Szíriát az ország nyugati részén fekvő Latakia kikötőjén keresztül. A anyagokat a Földközi-tenger egy titkos pontjára, a Cape Rayhez szállítják.

Damaszkusz tavaly szeptemberben egyezett bele abba, hogy az OPCW égisze alatt felszámolja vegyifegyver-arzenálját. A tervek szerint június 30-ig 1300 tonna vegyi fegyvert szállítanak el az országból.

Az ENSZ vizsgálata alapján 2013 augusztusában valószínűleg szarin ideggázt vetettek be több helyen, köztük a lázadók kezén lévő damaszkuszi külvárosban, Gútában, ahol több száz ember halt meg a támadásban. A jelentés nem tért ki arra, hogy kik használtak vegyi fegyvert.

A 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban eddig több mint 150 ezren vesztették életüket, a konfliktus miatt több millióan menekültek el otthonukból.