Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A parancsnokság új struktúrájának működését is tesztelték

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 24. 7:20

A NATO Gyorsreagálású Hadtesparancsnokság szervezésében rendezték meg október 5–18. között az Eagle Joker 14 gyakorlatot, amely az NRDC-ITA Összhaderőnemi Parancsnoksággá (Joint Task Force HQ) történő átalakításának utolsó előtti, egyben olasz nemzeti ellenőrző mozzanata volt.

A tizenöt nemzet és több mint 1500 katona részvételével lezajlott eseménynek a dél-olaszországi Lecce körzetében található Torre Veneri gyakorlótér adott otthont.

1595981159

A számos parancsnokság, egység, alegység és nemzetközi szervezet részvételével megrendezett Eagle Joker 14 egyik fő célja a szárazföldi, haditengerészeti és légi erők együttműködése koordinálása volt, de emellett az utóbbi években bevezetett új fogalmak és képességek – mint például a számítógépes fenyegetések elleni védelem, az úgynevezett Cyber Defence – ellenőrzése is kiemelt szerepet kapott. Ugyancsak fontos cél volt a nemzetközi szervezetek bevonási lehetőségének vizsgálata (comprehensive approach), valamint a résztvevő szervezetekkel történő együttműködés hatékonyságának tesztelése.

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy agresszió áldozatául esett NATO-tagország kormányának kérése alapján az Észak-atlanti Szövetség beveti csapatait. A szövetséges katonai alakulatok legfontosabb feladata az ellenség semlegesítése valamint a határok visszaállítása. A gyakorlat során tesztelték a parancsnokság új struktúrájának működését, így az újonnan megjelenő Hatástervező Főnökség (Influence Division) feladat-végrehajtását is, amelynek vezetésével az NRDC ITA parancsnoka Gulyás Zoltán dandártábornokot bízta meg.

1595981159

A gyakorlaton a résztvevő nemzetek közül Magyarország egyedülálló módon nemcsak a parancsnokságon békeidőben szolgálatot teljesítőkkel, hanem a zömében az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett katonákkal is hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

A gyakorlat látogatói napján részt vett Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, aki a hivatalos program után állománygyűlésen köszönte meg a magyar állomány kiemelkedő munkáját.

A Solbiate Olonában található parancsnokság munkájában Magyarország a kezdetektől, azaz 2002-től részt vesz. Jelenleg tizenhárom beosztással a harmadik legnagyobb hozzájáruló a külföldi országok között.

1595981159