Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A párizsi merényletek 41 sebesültjét még mindig kórházban ápolják

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 21. 17:51

Több mint két hónappal a 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után 41 sebesültet még mindig kórházban ápolnak, közülük egy beteget intenzív osztályon – mondta január 20-án, szerdán Marisol Touraine egészségügyi miniszter.

A támadások éjszakáján, november 13-án a mentősök 600 embert láttak el a merényletsorozat helyszínein, és 400 ember került kórházba.

A miniszter az egészségügyi szervek fellépésének értékelésekor elmondta, hogy „semmilyen hibalehetőséget nem szabad hagyni a barbarizmusnak", ezért a tárca egészségügyi gyakorlatokat szervez a következő hónapokban, amelyeken terrortámadásokra, elsősorban katonai fegyverekkel elkövetett merényletekre készítik fel a kórházakat és dolgozóikat.

A gyakorlatokat nemcsak a fővárosban, hanem az ország minden régiójában megszervezik annak érdekében, hogy valamennyi kórház képes legyen tömegesen olyan sebesülteket fogadni, akiket katonai fegyverekkel lőttek meg.

A gyakorlatok során azt is tesztelni fogják, hogyan lehet az áldozatok azonosítását felgyorsítani és a hozzátartozók tájékoztatásán javítani – tette hozzá.

„Az egészségi dolgozók azt mondják, hogy sokszor tehetetlenek az aggódó és megviselt családokkal szemben, akik mindenáron információhoz szeretnének jutni" – hangsúlyozta a miniszter. A tárca ezért központosított tájékoztatási rendszert is létrehoz, hogy minden áldozat és sebesült ellátását követni lehessen.

„Az újfajta technológiákkal egy ilyen rendszer gyorsan létrehozható. A sebesültekkel és hozzátartozóikkal való törődést az ellátás teljes idejére javítanunk kell" – tette hozzá.