Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír ellenzék nem fogadja el a moszkvai meghívást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 30. 16:31

A szíriai ellenzék vezetője december 28-án, pénteken visszautasította  az orosz kormány meghívását, hogy utazzon Moszkvába válságtárgyalásokra.

Ahmad Maaz al-Hatib, a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban pénteken kijelentette, hogy kizártnak tart egy ilyen utat, és elvárja, hogy Moszkva kérjen bocsánatot a szíriai kormánynak nyújtott támogatásáért.

Al-Hatib az interjúban azt nem zárta ki, hogy valamelyik arab országban tárgyaljon orosz megbízottakkal, ha „a napirend világos".

Az alapfeltétel, hogy Oroszország „világosan követelje" Bassár el-Aszad elnök lemondását – jelentette ki.

A nemzeti koalíciót több mint 130 állam ismerte el a szíriai nép képviselőjeként, Oroszország viszont csak a kapcsolatok felvételét ajánlotta fel, és hangsúlyozta, hogy minden ellenzéki csoporttal kész párbeszédet folytatni.

„Ha nem képviseljük a szíriai népet, akkor miért hívnak meg bennünket" – kérdezte az interjúban al-Hatib.
„Ha viszont elismernek minket, akkor Oroszország miért nem ítéli el világosan a rendszer barbárságát, és miért nem szólít fel világosan Aszad távozására. Ez minden tárgyalás alapfeltétele" – szögezte le.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy „a szíriai belső helyzet alapos és reális elemzése arra fogja ösztönözni az ellenzék ésszerűen gondolkodó tagjait, hogy keressenek módot a politikai párbeszéd megkezdésére".