Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai kormánycsapatok visszafoglaltak egy újabb várost a felkelőktől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 20. 17:29

A szíriai hadsereg visszafoglalt november 19-én, kedden egy kulcsfontosságú várost a felkelőktől a libanoni határ közelében – jelentette az állami televízió és egy jogvédő szervezet.

A kormánycsapatok múlt pénteken kezdték meg a Damaszkusztól mintegy 100 kilométerre északra fekvő Kara város ostromát azzal a céllal, hogy lezárják a libanoni-szíriai határt, és elvágják a felkelők utánpótlási vonalait a szomszéd ország felé.

A Damaszkusz környékén harcoló felkelők utánpótlásuk egy részét ezen a városon keresztül szerzik be, amely a fővárost és a kormánykézen lévő Földközi-tenger menti városokat összekötő észak-déli főútvonalon fekszik.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja megerősítette a város bevételének tényét. Közölte, hogy felkelők, köztük az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő an-Núszra Front tagjai kivonultak a városból, bár fogadkoznak, hogy hamarosan visszatérnek oda.

A kormánycsapatok a múlt hónapban indítottak nagyszabású offenzívát a nyugati hegyvidéki térség visszafoglalására. Eddig Damaszkusz több déli elővárosát sikerült hatalmukba keríteniük, valamint két várost és egy katonai támaszpontot Aleppó környékén.

Ugyancsak kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy a Nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) más ellenzéki csoportokkal együtt kész részt venni a moszkvai tárgyalásokon. Nem említette, hogy mikor tartják ezeket a tárgyalásokat. Elmondta, hogy az SZNK elnöke, Ahmad el-Dzsarba közölte, ő maga személyesen nem lesz jelen, de nyitott a jövőbeni kapcsolatok iránt.

A moszkvai tárgyalásokat Oroszország javasolta, hogy segítse a második genfi szíriai békeértekezlet összehívását célzó diplomáciai erőfeszítéseket. Lavrov szerint pozitív fejlemény, hogy a koalíció elfogadta a meghívást, azt jelzi, hogy az ellenzék „realistábbá válik".

III. Gregoriosz Laham damaszkuszi görög-melkita pátriárka felszólította keresztény honfitársait, hogy maradjanak Szíriában. A pátriárka, aki a Vatikánba készül, hogy Ferenc pápával találkozzon, egyúttal az európai országokat is felszólította, hogy ne „bátorítsák" a keresztényeket Szíria elhagyására.

Az egyházi vezető szerint eddig 450 ezer szíriai keresztény kényszerült elmenekülni, közülük 40 ezren Libanonban találtak menedéket. Felpanaszolta, hogy a konfliktus kezdete óta a keresztény szent helyek legkevesebb 57 százaléka szenvedett kárt, és azzal vádolta az Egyesült Államokat és a nyugati országokat, hogy „elnyújtják" a konfliktust, és fegyvert szállítanak a felkelőknek.

A keresztények Szíria lakosságának mintegy 5 százalékát teszik ki. Az iszlamistáktól való félelmükben többségük Bassár el-Aszad elnököt támogatja.