Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hasznosítjuk az északi tapasztalatokat

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. november 20. 18:45

Regionális kül-, biztonság- és védelempolitikai együttműködés – Az északi modell címmel rendeztek konferenciát november 19-én Budapesten, a Finn Nagykövetségen. A rendezvény elsődleges célja a tapasztalatcsere volt a közösen létrehozandó V4-es harccsoport vonatkozásában.

1595963181
Tapasztalatcsere

„Az északi országoknak van tapasztalatuk a kérdésben, hiszen több alkalommal is alapítottak közösen harccsoportot, és jelenleg is folyamatban van egy battle group felállítása", mondta a honvedelem.hu-nak a konferenciáról Bonivart László alezredes, védelmi attasé.
A finn, norvég, svéd és magyar szakemberek által tartott előadások révén a résztvevők megismerkedhettek az Északi Védelmi Együttműködés (NORDEFCO) lényegével és a szervezet előtt álló kihívásokkal, de általános értelemben is szó esett a harccsoportok szervezéséről, felállításáról.

A visegrádi országok szakminiszterei márciusban, Varsóban írták alá a V4-es Harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatot. A V4-es Harccsoportnak – amelynek keretnemzete Lengyelország lesz – 2016 első negyedévében mintegy 3000 katonával kell felállnia. Alkalmazását és feladatait az Európai Unió harccsoportjairól szóló elvek határozzák meg.

Fotó: Rácz Tünde

CímkékV4