Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai vegyifegyver-készletek több mint felét már elszállították

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 28. 16:01

Elérte az 53,6 százalékot az elszállított vagy már meg is semmisített szíriai vegyi fegyverek aránya – közölte legújabb jelentésében a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

A dokumentum szerint Szíria megígérte, hogy április 13-áig az összes vegyi fegyvert elszállítják, kivéve azokat a körzeteket, amelyek „jelenleg nem megközelíthetők". Ezekben április 27-ei határidőt tűztek ki.

A nemzetközi közösség, amelyet valósággal sokkolt a több száz ember halálát okozó tavaly augusztusi vegyi támadás, június 30-áig 1300 tonna szíriai vegyi fegyvert szándékozik elszállítani és megsemmisíteni. Az augusztusi támadást Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének számlájára írják, noha az cáfolja, hogy köze lett volna hozzá.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett, az OPCW-jelentéshez mellékelt levelében azt írta, hogy a szíriai Latakia kikötőjét ért két márciusi rakétatámadás „nem fogja megállítani az elszállítási műveletet". Ebben a kikötőben rakják külföldi hajókra a megsemmisítésre ítélt vegyi fegyvereket.

Ban Ki Mun azt írta, hogy az ingatag szíriai biztonsági helyzet miatt olyan gyorsan el kell szállítani a vegyifegyver-készleteket Szíriából, amilyen gyorsan csak lehet.

A legmérgezőbb vegyi anyagokat, beleértve a mustárgázt és a szarin ideggáz előállításához szükséges nyersanyagokat Latakia kikötőjében dán és norvég teherhajókra rakják, és a Gioia Tauro olasz kikötőben horgonyzó MV Cape Ray amerikai hajóra viszik. Ezen két olyan berendezés található, amelyekkel a vegyi anyagokat közömbösítik.

Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet szerint a Latakia elleni rakétatámadásokkal a felkelők – tekintettel a vegyi fegyverekre – katasztrófát akartak előidézni.

A szíriai kormánynak nem sikerült tartani sem a legveszélyesebb vegyi fegyverek elszállítására megszabott 2013. december 31-ei, sem a teljes vegyifegyver-készlet átadására vonatkozó 2014. február 5-ei határidőt. Az Aszad-rezsim biztonsági aggodalmakra és bizonyos berendezések hiányára hivatkozott, de azt hangoztatja, hogy teljesen elkötelezett a folyamat iránt.

A négy éve tartó szíriai polgárháborúban már több mint 140 ezren veszítették életüket, és a konfliktus előtti 23 milliós lakosság legkevesebb egynegyede menekülésre kényszerült, ami humanitárius válságot okozott a térségben.