Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok agyonlőtték az afgán legfelsőbb bíróság egyik vezetőjét Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 14. 10:12

Tálib lázadók agyonlőtték az afganisztáni legfelsőbb bíróság egyik magas rangú tisztségviselőjét december 13-án, szombaton Kabulban, amikor a házából távozott.

A fővárosban megerősített készültség van érvényben, amióta az elmúlt hetekben a lázadók egyre több támadást hajtottak végre vendégházak, kormányzati illetékesek és civilek ellen, miközben a külföldi csapatok hónap végi kivonulásukra készülnek.

Hasmat Sztanekzai, a kabuli rendőrfőnök szóvivője elmondta, hogy Atikulla Raúfit, a legfelsőbb bíróság titkárságának vezetőjét ismeretlen fegyveresek lőtték főbe Kabul nyugati részén. Az elkövetők motorkerékpáron elmenekültek. A 2001-ben amerikai támogatással megdöntött tálib rendszer hívei magukra vállalták a merényletet, de azt nem közölték, miért ölték meg a bírósági vezetőt.

Csütörtök este egy tizenéves fiú robbantotta fel magát a kabuli francia kulturális központban. A támadásban a merénylő mellett legalább még egy ember, egy német állampolgár életét vesztette. A merénylet elkövetését magukra vállaló tálibok üzenetükben figyelmeztettek, hogy az egész civil társadalom potenciális célponttá válhat.

Pénteken a Kabultól északra fekvő, viszonylag békés Parvan tartomány Bagram körzetében pokolgépet helyeztek el egy út mentén, de a detonációban senki sem sérült meg. A támadást az Asraf Gáni elnök kormánya és nyugati támogatói ellen harcoló tálibok vállalták magukra.

Csütörtökön egy öngyilkos merénylő hat afgán katonát ölt meg és tizenegy társukat megsebesítette egy kabuli autóbuszon.