Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok videofelvételt tettek közzé az amerikai katona átadásáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 5. 15:07

A tálibok június 4-én, szerdán közzétettek egy videofelvételt az Afganisztánban foglyul ejtett Bowe Berghdal amerikai őrmester szabadon bocsátásáról. A felvételen látható, amint a férfit átadják az amerikai különleges erőknek, akik ezután betuszkolják egy helikopterbe Kelet-Afganisztánban.

Az afganisztáni tálibok által 2009 június végén elfogott katona elengedéséért cserébe öt, Guantánamón fogva tartott magas rangú tálib vezetőt bocsátottak szabadon.

A médiának emailben elküldött, 17 perces felvétel elején a frissen borotvált Bergdahl hagyományos afgán ruházatban látható, egy fehér teherautóban ülve.

A gépjárművet több mint egy tucatnyi, arcát eltakaró tálib fegyveres vette körül.

Az őrmester sűrűn pislogott, mikor kinézett az autó ablakán és hallgatott, miközben az egyik fogva tartója beszélt hozzá.

Kis idő elteltével egy Black Hawk típusú helikopter tűnt fel az égen, és miközben közeledett, a tálibok egyike közelebb lépett Bergdahlhoz és pastu nyelven a következőt mondta neki: „Ne gyere vissza Afganisztánba, legközelebb nem éled túl".

A helikopter leszállt és két tálib harcos félútig vezette Bergdahlt a légi járműhöz. Az őrmestert három civil ruhás, nyugati kinézetű férfi kísérte a helikopterhez, ahol egyenruhás katonák várakoztak. Mielőtt Bergdahl beszállt volna a helikopterbe, a férfiak egyike gyorsan átkutatta a ruházatát, valószínűleg robbanószerkezetet keresett.

A foglyot szombaton helyi idő szerint délután 4 óra körül adták át az amerikai haderőnek a pakisztáni határ mellett fekvő Hoszt tartományban. Az idahói születésű férfit ezután egy németországi katonai kórházba szállították.

Az amerikai-tálib fogolycsere belpolitikai vihart kavart Washingtonban.