Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tavalyi év volt a legszörnyűbb a szíriai civilek számára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 12. 10:30

A 2015-ös volt a legszörnyűbb év a szíriai polgárháború ötéves történetében – állították egybehangzóan humanitárius szervezetek március 11-én, pénteken.

„A szíriai konfliktus ötödik éve volt a legelviselhetetlenebb a lakosság számára: a zűrzavar folytatódott, és egyre nehezebbé vált a segélyszállítmányok eljuttatása az ostromgyűrűbe zárt városokban élőkhöz" – mutatott rá közös jelentésében 30 nemzetközi és helyi humanitárius szervezet.

Az Oxfamot, a CARE International és a Szíriai-amerikai Orvosi Társaságot is magában foglaló csoport felszólította Oroszországot, az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy a viszály szítása helyett próbálják megőrizni a február 27-én életbe lépett tűzszünet jelentette reménysugarat.

A szervezetek jelentésükben úgy vélték, hogy ez a négy ország, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a Szíriát támogató nemzetközi csoportnak is tagja, „meghatározó mértékben hozzájárulhatna a szíriai lakosság szenvedéseinek végéhez".

„Ehelyett azonban közvetlen katonai beavatkozással, szövetségesük katonai és politikai támogatásával vagy diplomáciai nyomásgyakorlással gyengítették elköteleződésüket a béke iránt" – mutatott rá a jelentés.

A 30 szervezet szerint az említett nagyhatalmaknak kellene biztosítaniuk, hogy a számos ország által katonailag támogatott szemben álló felek végre letegyék a fegyvert.

„Reméljük, hogy a jó szándék, amelyről az elmúlt napokban tanúbizonyságot tettek, sokkal nagyobb dolgokhoz vezet majd" – írták.

A konfliktust kezdetek óta figyelemmel kísérő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet februári végi beszámolója szerint 271 138 ember vesztette életét eddig a polgárháborúban, köztük 79 106 civil. Közülük 13 500 a gyerek és 8 760 a nő.

A romokban heverő, korábban 23 millió lakosú országban 11 millióan váltak földönfutóvá. Egy szíriai humanitárius szervezet úgy értesült, hogy 2011 óta 177 kórházat tettek földdel egyenlővé, és csaknem 700 egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg.