Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török hatóságok elfogták a szíriai kurd milícia merényletre készülő két tagját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. október 1. 15:39

A török biztonsági erők elfogták a határon a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia Szíriából érkező két tagját, akik merénylet akartak elkövetni Törökországban – közölte szeptember 30-án, hétfőn a török védelmi minisztérium.

 A tárca további részleteket nem közölt, így az esetleges támadás helyszínét sem.

A török és az amerikai kormányzat – bár eltérően ítéli meg az YPG szerepét Szíriában – az utóbbi hónapokban együttes erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy biztonsági övezet jöjjön létre egy Eufrátesz folyótól északkeletre eső, a közelmúltig az YPG által ellenőrzött sávban.

Ankara a törökországi kurd szakadárokkal szövetséges terrorszervezetnek, és így nemzetbiztonsági fenyegetésnek, míg Washington a leghatékonyabb partnerének tekinti az YPG-t az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

A török és az amerikai fél csak hosszas tárgyalások után, augusztus 7-én tudott megállapodni egy közös műveleti központ létrehozásáról a biztonsági övezet kialakítását és igazgatását illetően. A műveleti központot közvetlenül a török-szíriai határon, a törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településénél állították fel. Az egyezség értelmében egyelőre amerikai-török szárazföldi és légi járőrözés folyik az északkelet-szíriai térségben.  A tervezett zóna pontos elhelyezkedése, a török és az amerikai fél feladatainak megoszlása továbbra sem ismert.

A török fél ugyanakkor a közelmúltban többször elégedetlenségének adott hangot a folyamat előrehaladtát illetően. Ankara úgy véli, hogy Washington halogatni akarja az övezet kialakítását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 16-án leszögezte: ha Törökország két héten belül nem éri el a kívánt eredményt az Egyesült Államokkal az övezet ügyében, megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan az Eufrátesz folyótól keletre.