Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török támadásra emlékeztek Cipruson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 21. 19:51

Szirénák éles zúgásával kezdődött el július 20-án, szombaton Cipruson a megemlékezés arra, hogy 39 évvel ezelőtt, 1974. július 20-án Törökország hadserege partra szállt és elfoglalta a sziget északi részét.

A katonai beavatkozás nemzetiségi hovatartozás alapján osztotta fel a stratégiailag fontos fekvésű szigetországot, amely 1960. augusztus 16-án nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A sziget déli része a Ciprusi Köztársaság fennhatósága alá tartozik, itt többségében a görög ciprióták élnek, akik az akkor történteket nemzeti tragédiának tekintik.

A sziget északi részét ellenőrző török ciprióták számára ugyanakkor ez a „béke és a szabadság" eljövetelének napja. Légi bemutatóval kiegészített katonai díszszemlével és tűzijátékkal emlékeznek az évfordulóra.

Harminckilenc évvel ezelőtt Törökország azt követően hajtotta végre intervencióját, hogy görög katonatisztek puccsot kíséreltek meg az akkori ciprusi államfő, Makariosz érsek ellen, hogy a szigetet Görögországhoz csatolják. A lépésre válaszul török csapatok szálltak partra Ciprus északi részén, és elfoglalták a sziget területének mintegy 40 százalékát, elűzve onnan mintegy kétszázezer görög cipriótát. Ezzel egy időben több tízezer török cipriótának is távoznia kellett korábbi lakhelyéről délen. A két népcsoport között – a fővárost is kettévágva – 180 kilométer hosszú demarkációs vonalat húztak (“Attila-vonal"), ennek mindkét oldalán 50 méteres ütközőzónát létesítettek.

A törökök 1975 februárjában létrehozták a Ciprusi Török Szövetségi Államot, 1983 novemberében pedig egyoldalúan kikiáltották a független Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet mindmáig csak Törökország ismer el.

1988 óta minden békéltetési, újraegyesítési törekvés kudarcba fulladt, ugyanis egyik fél sem engedett feltételeiből. 2003. március 30-án népszavazást tartottak az újraegyesítésről. Miután az egyesülési tárgyalások rendre kudarcot vallottak, 2004. május 1-jén csupán a görögök lakta Ciprusi Köztársaság csatlakozott az Európai Unióhoz.

Idén februárban a jobboldali Nikosz Anasztasziadisz győzött az elnökválasztásokon és lett a Ciprusi Köztársaság államfője. Elnöksége a szigetország – a török beavatkozás óta – legsúlyosabb gazdasági válságával kezdődött, amelyben kis híján sikerült csak elkerülni a teljes pénzügyi csődöt. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap szigorú feltételeket szabott a Ciprusnak nyújtandó tízmilliárd eurós mentőcsomag fejében.

A nicosiai kormány legfőbb feladata most a hitelezők szabta feltételek teljesítése, miközben igyekeznie kell, hogy megállítsa a gazdaság további zuhanását. Ezzel összefüggésben a hatóságok bejelentették, hogy októbernél nem hamarabb, de felújítják az egyesülési tárgyalásokat. Ezeknek alapja egy két övezetből álló, a két nemzetiség alapján szerveződő föderáció lenne.

Dervis Eroglu török ciprióta elnök hajlandó a tárgyalások felújítására, de hozzátette, hogy ez lesz – a számtalan tárgyalási forduló után – az utolsó közös kísérlet a megegyezésre. Ha nem sikerül megállapodni, akkor a két közösség útjai szétválnak. Ő egy olyan megoldásban gondolkodik, amelyben két állam alkotna konföderációt.