Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kolumbiai gerillák elfogtak egy amerikai katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 21. 18:05

Elfogtak egy amerikai katonát a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet tagjai a latin-amerikai ország déli részében. Ezt a FARC július 19-én, pénteken jelentette be, rögtön hozzátéve azt is, hogy úgy döntött, a foglyot szabadon engedi, ha a kormányzat vöröskeresztes közvetítőket küld az átvételére.

A bejelentés szerint Kevin Scott Sutay-t még június 20-án fogták el. Az amerikai katona jelenléte a FARC közleménye szerint azt is bizonyítja, hogy az országban „észak-amerikai mesterlövészek dolgoznak, és felkelés-ellenes tevékenység folyik".

A csaknem fél évszázada harcban álló FARC és a kormány között tárgyalások zajlanak egy átfogó békemegállapodásról. A gerillák most azt közölték, hogy foglyuk elengedését gesztusnak is szánják, és általa kívánják bizonyítani eltökéltségüket egy olyan megállapodás kidolgozása iránt, amely „végérvényesen pontot tesz az országban folyó társadalmi és fegyveres konfliktus végére".

A FARC közel 50 éve alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek a védelmében. A kormánnyal vívott harc az elmúlt harminc évben Bogotá becslései szerint 600 ezer halálos áldozatot követelt, további 3,7 millió ember elmenekült a lakóhelyéről, 15 ezren pedig eltűntek.