Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A transzatlanti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta az amerikai elnök és a NATO-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 27. 20:36

A transzatlanti kapcsolatok képezik Európa és Észak-Amerika biztonságának a szilárd alapját – hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miután megbeszélést folytatott március 26-án, szerdán Brüsszelben Barack Obama amerikai elnökkel. Rasmussen leszögezte, hogy a NATO alapvető feladata továbbra is a tagállamok kollektív védelme.

„Töretlen az az elkötelezettségünk, hogy megvédjük szövetségeseinket, és ugyanakkor szilárdan támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását" – szögezte le közleményében Rasmussen.

A főtitkár üdvözölte az Ukrajnával szembeni „felelőtlen és törvénytelen" orosz katonai akciók nyomán tett amerikai lépéseket.

A szeptember elején tartandó walesi NATO-csúcstalálkozóra való felkészülés során „felülvizsgáljuk Oroszországgal való kapcsolataink életképességét, és megerősítjük együttműködésünket partnereinkkel, beleértve Ukrajnát is" – fogalmazott az atlanti szövetség főtitkára.

Oana Lungescu NATO-szóvivő közlése szerint Rasmussen és Obama áttekintette, milyen további lépéseket tehet a NATO a Krím félsziget orosz bekebelezése nyomán. Ezen lépések közül Lungescu kiemelte a védelmi tervek átdolgozását, az új helyzethez való hozzáigazítását, a katonai gyakorlatok számának, nagyságának kibővítését, valamint az erők átcsoportosítását.