Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A transzatlanti partnerség relevánsabb, mint valaha

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 18. 18:39

A transzatlanti partnerség relevánsabb, mint valaha, és az Egyesült Államok nagy hangsúlyt helyez az európai szövetségesekkel való együttműködésre – hangsúlyozta június 17-én, szerdán Deborah Lee James légierőért felelős amerikai miniszter Brüsszelben az Európa Barátai nevű elemző műhely és a Német Marshall Alapítvány közös rendezvényén.

Deborah Lee James szerint Oroszország – elsősorban Ukrajnával szemben megmutatkozó – magatartása miatt a NATO útelágazáshoz érkezett, és azt az utat kell választania, hogy konkrét lépésekkel hitelessé teszi az esetleges agresszor elrettentését. Ennek érdekében az érintett NATO-országokban legalábbis meg kell állítani a védelmi költségvetés újabb és újabb csökkentésének folyamatát, és törekedni kell arra, hogy elérjék a GDP két százalékát elérő védelmi kiadási szintet – tette hozzá.
Az Egyesült Államok az utóbbi időben egymást követő váltásokban küld át harci repülőgépeket európai hadgyakorlatokra, hogy ezzel jelezze elkötelezettségét szövetségeseinek biztonsága iránt. A katonai manőverekben a B-2-es és B-52-es bombázók, valamint az F-15C és az A-10 típusú támadó gépek mellett az amerikai hadsereg és haditengerészet harci eszközei is részt vesznek.

Az amerikai miniszter megerősítette a CNN amerikai hírtelevízió keddi közlését, miszerint elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államok Európába vezényel néhányat a legfejlettebb, F-22-es típusú harci gépéből is. Erről – tette hozzá az MTI kérdésére adott válaszában – még nincs döntés, pusztán lehetőségként merült fel a gondolat. Nem az ilyen gépek európai telepítéséről, hanem európai hadgyakorlatokon való részvételéről lehet szó – szögezte le.

Reményének adott hangot ugyanakkor, hogy az ukrajnai fejlemények miatt nem bontakozik ki újabb fegyverkezési verseny Washington és Moszkva között.