Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 17. 17:49

Hiába hirdettek szerda éjféltől 48 órás tűzszünetet az észak-szíriai Aleppóban, a városból június 16-án, csütörtökön a felkelők kezén lévő területekre mért sorozatos légicsapásokról érkeztek hírek.

A tűzszünet elvileg orosz közvetítéssel jött létre, Moszkvában is jelentették be, de arról nem volt szó, hogy kik kötötték.

Szemtanúk, megfigyelők és civil szervezetek szerint alig pár órával később légicsapások érték a városnak azokat a részeit, amelyeket a kormánnyal szemben álló felkelők tartanak ellenőrzésük alatt.

Bassár el-Aszad stratégiai céljának tekinti az évek óta megosztott város teljes bevételét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigránsszervezet több légitámadásról, legalább egy halottról és néhány sebesültről tud. Az OSDH információi szerint a felkelők is lőttek ki rakétákat a kormányerők által ellenőrzött területekre. A harcok a város körül is folytatódtak.

„Több lakónegyedet ért támadás tüzet és károkat okozva. A tűzszünetnek éjfélkor kellett volna hatályba lépnie, de itt nincs tűzszünet" – tudatta Bebarsz el-Misaal, a város felkelő övezeteiben dolgozó egyik polgári védelmi szakember.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet arról számolt be, hogy a város egyik legnagyobb kórháza működésképtelenné vált, de azt nem tudni, hogy közvetlen találat érte-e.

Két helyi lakos szintén azt mondta, hogy csütörtökön több légitámadás érte a várost, helikopterek pedig hordóbombákat dobtak le.

Aleppó kétmillió lakosával a polgárháború előtt Szíria második legnagyobb városa, az ország gazdasági központja volt.

Az elmúlt két hétben a kormányerők gyakorlatilag elvágták a külvilágtól, az egyetlen még járható utat ugyanis a légierő és a tüzérség is tűz alá vette. Emiatt segélyszervezetek is szóvá tették, hogy gyakorlatilag lehetetlen segélyt szállítani a rászorulóknak.